Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt au început perioada de supraveghere a gripei, virozelor și pneumoniilor deja de trei săptămâni, iar în ultima au fost alte aproximativ 700 de persoane din județ diagnosticate cu astfel de boli, iar peste 40 dintre acestea au necesitat și internarea în unitățile sanitare oltene.
Mai exact, în săptâmâna 18 – 24 octombrie, în Olt s-au înregistrat 405 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 17 internări, și 268 cazuri de pneumonii sau infecții respiratorii acute severe, cu 26 de internări, cele mai multe dintre acestea fiind în rândul copiilor și tinerilor cu vârsta de până în 19 ani. DSP Olt culege datele cu ritmicitate săptămânală, în fiecare zi de luni, până la ora 13:00, de la toți furnizorii de servicii medicale din județ.
Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripă, DSP Olt recomandă: evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave; folosirea batistei de unică utilizare; respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe; evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor; adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului; menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
„Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o camera corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius). Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripă. Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății”, se arată într-un comunicat remis de DSP Olt.