13.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Spitalele din Slatina și Caracal au primit noi doze de anticorpi monoclonali pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2

- Advertisement -

Ministerul Sănătății a repartizat marți alte 7.500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu noul Coronavirus, iar două dintre aceste unități sanitare sunt Spitalul Județean de Urgență Slatina și Spitalul Municipal Caracal. Acestea mai aveau în stoc doar zece, respectiv șase doze, iar acum au mai primit alte 90 de doze, 50 fiind pentru Spitalul Slatina și 40 pentru Spitalul Caracal.

Medicamentele au fost achiziționate în baza Acordului – Cadru SANTE/2020/C3/091 încheiat între Comisia Europeană și firma producătoare, iar fondurile au fost alocate în luna septembrie a acestui an din Rezerva bugetului de stat, anunță ministerul.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, spune că anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare și se administrează pacienților cu SARS-CoV-2, cu forme ușoare și medii, tratamentul prevenind astfel agravarea bolii.

„Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de speialitate și reprezentanților MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a declarat Cseke Attila.

Tratamentul inovator, administrat în cel mult cinci zile de la confirmarea cu COVID pentru a fi eficient

Pentru a fi eficient, tratamentul inovator cu anticorpi monoclonali trebuie administrat în maximum cinci zile de când au debutat simptomele virusului COVID-19. Având în vedere acest aspect, la nivelul celor două spitele oltene ar fi nevoie de mult mai multe doze, deoarece zilnic sunt sute de persoane din județ diagnosticați cu boala.

„În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea anticopilor monoclonali – soluție perfuzabilă se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3 – 5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cat mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile”, spun specialiștii Ministerului Sănătății.

Criterii de eligibilitate

Semnarea Consimțământului Informat

Forme ușoare SO2>93% fără supliment de oxigen

Administrarea Ac Monoclonali <7 zile de la debutul simptomatologiei

Factori de risc pentru evoluție severă: (se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc), vârsta >65 ani, BMI >30kg/m2, boli cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, infarct micoardic recent, cardiopatia ischemică severă, B.P.C.O., diabet zaharat tip 1, terapie imunosupresoare – terapii biologice, pacienți cu transplant de organe sau maduvă, pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie, SIDA

Administrarea medicamentelor se va face prin spitalizare de zi, la camera de gardă sau la Unitățile de Primiri Urgențe, iar în procesul de îndrumare al pacienților pentru administrarea anticorpilor monoclonali, o doză necesară urmării unui astfel de tratament fiind de 2.500 de euro, un rol important îl are medicul de familie.

„Anunțarea pacienților eligibili, conform catagrafierii realizate de către medicii de familie, în legătură cu posibilitatea și condițiile de a beneficia de acest tratament, ca terapie, în situația îmbolnăvirii și testării în primele 5 zile de la primul simptom. Trimiterea pacientului calificat pentru evaluare la spitalul desemnat (sau la unul dintre spitalele desemnate) pentru administrarea anticorpilor monoclonali”, mai transmit reprezentanții ministerului.

Lista cu unitățile sanitare din România cărora MS le-a repartizat doze de anticorpi monoclonali poate fi consultată AICI.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți