Slătinenii vor putea circula cu autobuze electrice, începând cu sfârșitul acestui an

Emil Moț, primarul Slatinei, împreună cu viceprimarul Gigi Vîlceleanu, dar și cu reprezentanți ai Primăriei și firmei de transport în comun din municipiu, Loctrans, au fost prezenți marți, la ora prânzului, în parcarea Parcului Tineretului, pentru a prezenta un autobuz electric. De astfel de mijloace de transport urmează a se bucura, începând cu sfârșitul lunii decembrie a acestui an, și călătorii slătineni care acum parcurg urbea cu autobuze foarte vechi, unele dintre ele fiind la un pas de a fi casate. În total, prin două proiecte care se ridică la peste 50 milioane de lei, Slatina va avea nu mai puțin de 18 autobuze electrice.

Printr-un program, Slatina va avea zece autobuze ecologice, dar și zece stații de încărcare lentă.

„Este un autobuz electric de prezentare, după cum știți, Primăria municipiului Slatina a accesat prin Programul Operațional Regional o sumă de 25 de milioane de lei, din care am cumpărat zece autobuze full electrice, adică zece autobuze ecologice, cu o lungime de 10 metri, cu 32 de locuri, care vor începe să sosească în Slatina începând cu sfârșitul lunii decembrie. În fiecare lună vor veni câte două, astfel în cinci luni vom avea o flotă completă de zece autobuze și zece stații de încărcare lentă, pe care le vom face în baza Loctrans”, a declarat edilui Emil Moț.

La Loctrans urmează a ajunge până la finele anului 2022 încă opt autobuze full electrice, care sunt luate tot de Primărie printr-un proiect accesat prin Ministerul Dezvoltării. Așadar, flota societății de transport în comun din Slatina va avea în total 18 autobuze full electrice.

„Slatina a mai accesat și prin Ministerul Dezvoltării o finanțare de 27 de milioane de lei, prin care am mai cumpărat opt autobuze full electrice cu o lungime de 12 metri, acestea au 35 de locuri. Vom avea la finalul anului 2022 o flotă completă de 18 autobuze full electrice, ecologice, iar transportul nostru în comun va fi cu totul și cu totul schimbat. Aceste autobuze fac parte dintr-un proiect mai mare, un proiect de management integrat al traficului, tot pe fonduri europene, tot accesat de Primăria Slatina. Suntem siguri că vom fluidiza traficul din Slatina. Sunt foarte multe mașini, dar această problemă nu este doar la Slatina, este în toată țara. Noi sperăm că prin acest sistem de management integrat cu inteligența artificială, cu semafoare inteligente care, în funcție de trafic, să preia valorile de trafic, pentru că vor avea camere inteligente, preiau valorile de trafic și, în funcție de asta, vor schimba culorile verde sau roșu”, a mai spus primarul.

Moț ar vrea ca slătinenii să renunțe cu timpul la autoturismele personale, care poluează, și să aleagă transportul în comun, care de anul viitor este unul mai sigur, ce va oferi tot confortul.

„Autobuzele arată foarte bine, oferă tot confortul. Noi nu putem să le impunem oamenilor să meargă cu autobuzul, dar atâta timp cât este ecologic, nu poluează deloc, mașinile noastre poluează, ar putea opta pentru această variantă. Avem 18 noi autobuze, sunt suficiente pentru Slatina, nu doar să deservească platforma industrială, ci întreg orașul. O să treacă din 10 în 10 minute, din 15 în 15 minute, depinde cum vom face programul. Eu sper ca slătineanul să folosească acest transport în comun cât mai mult. Noi la Primăria Slatina am făcut aceste proiecte pentru oamenii din Slatina”, a adăugat primarul Slatinei.

Autobuzele electrice au o autonomie de aproximativ 200 de kilometri, spun reprezentanții firmei care livrează aceste mijloace de transport.

„Ca și dotări, autobuzele au baterii sută la sută electrice, cu o capacitate de 190 de kW care le conferă o autonomie în jur de 210 km, la capacitate maximă. Ca și dotări opționale o să vedeți Wi-Fi integrat pentru pasageri pe toată durata călătoriei, rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Vor fi și validatoare, pasagerii vor putea achiziționa bilete online și fizic, printr-un  proiect complementar. Legat de timpii de încărcare, încărcarea lentă este de șase ore, iar încărcarea rapidă 10-15 minute, cât să-și termine traseul. El are o autonomie de 200 de km în condiții de încărcare maximă”, a spus Ion Zaharia, reprezentantul societății ce furnizează autobuzele ecologice.

Cei prezenți în Parcul Tineretului au putut efectua și o cursă pe principalele artere ale Slatinei, iar după ce toate cele 18 autobuze electrice vor ajunge în baza Loctrans, cele vechi, deja foarte uzate, urmând a fi casate și scoase din folosință.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<