10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Angajatori din Slatina, Corabia, Sprâncenata și Vișina Nouă prinși cu muncitori la negru, în noiembrie. ITM a dat amenzi de 100.000 de lei    

- Advertisement -

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au desfășurat și luna trecută mai multe verificări la angajatori din județ, aceștia constatând nereguli. Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 100.000 de lei, majoritatea fiind la patru societăți din localitățile Slatina, Corabia, Sprâncenata și Vișina Nouă, unde au fost găsiți cinci muncitori la negru.

Concret, în noiembrie, inspectorii de muncă au identificat cinci persoane care desfășurau muncă nedeclarată la un angajator din Sprâncenata, cu obiect de activitate lucrări electrice – o persoană, amenda fiind de 20.000 de lei; un patron din Vișina Nouă, cu obiect de activitate comerț – o persoană și amendă de 20.000 de lei; un angajator din Corabia, cu obiect activitate confecții textile – o persoană și amendă de 20.000 de lei; o societate din Slatina, cu obiect de activitate fabricarea pâinii – două persoane, amenda fiind de 40.000 de lei. Celor 4 angajatori care se foloseau de serviciile muncitorilor, fără ca aceștia să aibă încheiate contracte de muncă, le-au fost aplicate amenzi în cuantum de 100.000 de lei.

Inspectorii de muncă olteni au efectuat luna trecută, în județ, 225 de controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În urma controalelor efectuate, s-au identificat 215 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 122 sancțiuni, din care 117 avertismente și cinci amenzi în valoare totală de 102.000 lei.

Cele mai frecvente deficiențe constatate de Inspecția Muncii Olt au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

Totodată, în noiembrie, au fost comunicate ITM un număr de 18 evenimente, soldate cu 18 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă. În această perioadă, mai precis în data de 18 noiembrie, pe un drum județean din comuna Gostavățu s-a produs un eveniment mai deosebit. Un microbuz de transport pasageri, având lucrători care desfășurau activitate la diferiți angajatori din municipiul Caracal, conducătorul auto a pierdut controlul microbuzului intrând cu acesta într-un cap de pod de la marginea părții carosabile, iar în urma evenimentului au fost accidentate nouă persoane.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți