Vaccinarea antigripală rămțne cea mai sigură și eficientă măsură profilactică împotriva gripei, iar pentru sezonul rece 2021 – 2022, reprezentanții Diecției de Sănătate Publică Olt au catagrafiat 49.393 persoane din județ, considerate la risc și care doresc să se vaccineze antigripal. Dacă până acum s-au primit puțin peste 26.600 de doze de vaccin Vaxigrip, distribuite unităților sanitare în care se fac imunizări, în cursul zilei de marți în Depozitul Antiepidemic al DSP ajung alte 14.620 doze de vaccin, ce ajung la cabinetele medicilor de familie.
„Până în acest moment, în Depozitul Antiepidemic al DSP Olt au intrat 26.655 doze de vaccin gripal tetravalent (produs biologic monodoză cu patru valențe Vaxigrip Tetra), care a fost distribuit unităților medicale vaccinatoare. În cursul zilei de astăzi, 7 decembrie, va intra o nouă tranșă de vaccin gripal în Depozitul Antiepidemic al DSP Olt, respectiv 14.620 doze, care va fi distribuit tuturor cabinetelor de medicină de familie. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății”, se arată într-un comunicat remis de DSP.
Principalii beneficiari sunt: copiii cu vârsta peste 6 luni, personalul medical și nemedical din spitale, din cabinetele de medicină de familie, personalul medico- sanitar din unitățile medico-sociale, personalul medical și nemedical din direcțiile de sănătate publică, personalul medical și nemedical din cadrul serviciilor de ambulanță județene; persoanele adulte aflate pe listele medicilor de familie; personalul implicat în asigurarea și menținerea capacității operaționale a structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și al Serviciului Român de Informații.
Sursa citată mai arată că începând cu sezonul rece 2021 – 2022 realizările la vaccinarea antigripală vor fi introduse în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) de utilizatori, accesând adresa adulti.renv.ro. Beneficiile utilizării RENV sunt: monitorizarea în timp real a stocurilor de vaccin gripal, monitorizarea în timp real a vaccinărilor efectuate, cât și posibilitatea generării de raportare. Decontarea serviciilor de vaccinare pentru medicii de familie se va face în baza raportului generat din RENV.
Reprezentanții DSP Olt mai transmit că vaccinarea antigripală poate fi efectuată concomitent cu vaccinarea anti COVID-19: „Dacă cele două produse nu au fost administrate simultan, nu se impune un interval minim între cele două administrări”.