12.3 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Inspectorii sanitari veterinari, amenzi și avertismente pentru nereguli găsite la carmangerii, măcelării și magazine din județ

- Advertisement -

Suntem în pragul Sărbătorilor de Iarnă, iar în ultimele săptămâni reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt au intensificat controalele în județ pentru a preveni apariția îmbolnăvirilor la om în urma consumului de alimente, dar și pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane. Inspectorii sanitari veterinari au constatat în urma acestora nereguli peste nereguli și au dat amenzi de peste 50.000 de lei, precum și avertismente, mai multor carmangerii, măcelării, magazine alimentare și unui supermarket.

Angajații DSVSA Olt au verificat condiţiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman. Astfel, în perioada 1 – 14 decembrie, aceștia au efectuat 136 de controale oficiale care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, pește, ouă) şi non-animală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final, inclusiv controale în târguri și în trafic, împreună cu polițiștii și jandarmii olteni.

În total, s-au aplicat șapte sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 53.600 lei, și nouă avertismente conform OG 2/2001 la carmangerii, măcelarii, un supermarket și magazine alimentare. Neregulile constatate de inspectorii sanitari veterinari au fost supraaglomerare în depozite și nerespectarea compatibilității produselor la depozitare; neconcordanțe la termenele de valabilitate; produse neetichetate, spațiile nu sunt folosite conform destinației; condiții de igienă necorespunzătoare; nu se respectă frecvența recoltării probelor conform programului de autocontrol.

Totodată, s-au luat măsuri pentru a interzice comercializarea produselor și a alimentelor în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal, la solicitarea altor instituții abilitate.

„DSVSA Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0 – 4 grade Celsius şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub – 12 grade Celsius”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA Olt.

Peste 300 de examene pentru depistarea trichinelozei, efectuate în circumscripții. Toate probele au fost negative

Instituția mai precizează că sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sanatatii umane. De aceea, în cele cinci circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale din județul Olt, respectiv cele din Slatina (în cadrul Pieței Agroalimentare Zahana și Pieței Agroalimentare „Frații Buzești”), din Caracal, Corabia, Balș și Drăgănești Olt, s-au efectuat 315 examene trichineloscopice, nefiind înregistrate probe pozitive.

„Carnea și produsele din carne provenite de la porcii sacrificati in gospodăriile populatiei sunt interzise a fi comercializate! De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane. Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar, inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spiralis”, se mai menționează în comunicat.

Iar recomandările inspectorilor sanitari verinari pentru oltenii care sacrifică porci în mod tradiţional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului trichineloscopic. În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372.735.838, fax 0249.416.726 – DSVSA Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți