19.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Polițiștii și jandarmii, misiuni în județ pentru un Crăciun în siguranță

- Advertisement -

Sute de forțe de ordine nu au liber nici de Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos și vor lua parte la mai multe misiuni în județul Olt, pentru ca cetățenii să aibă parte de un Crăciun în siguranță. Peste 500 de polițiști și jandarmi olteni vor lua parte la acestea.  

Peste 400 de poliţişti olteni se vor afla la datorie în această minivacanță de Crăciun și vor acționa, în sistem integrat, împreună cu celelalte forţe de ordine, pentru menţinerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică şi prevenirea evenimentelor antisociale, pentru crearea unui climat de siguranţă rutieră pe drumurile publice, dar şi pentru prevenirea răspândirii și limitarea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Ionuț Vasiloaica, purtător de cuvânt al Poliției Olt, efectivele de poliție planificate în serviciu, în zilele de 25 și 26 decembrie, vor desfășura activități pe cele două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.

„Poliţiştii rutieri sunt prezenţi în teren, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, iar pentru siguranţa traficului rutier sunt amplasate radare pe principalele artere rutiere din judeţ. Poliţiştii olteni desfăşoară în continuare și activităţi de verificare a modului în care sunt respectate măsurile impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19, fiind acordată o atenţie sporită verificării persoanelor carantinate la domiciliu”, a adăugat reprezentantul Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

Oamenii legii recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie, pentru a petrece minivacanța de Crăciun în liniște și sănătate!

  1. Dacă plecați cu trenul, fiți foarte prudenți în gară! Aici pot acționa hoții de buzunare. Nu vă lăsați bagajele nesupravegheate!
  2. Dacă plecați cu mașina, interesați-vă despre condițiile meteo și alegeți corect ruta. Asigurați-vă că autoturismul funcționează în parametrii optimi, că aveți valabile asigurarea obligatorie (RCA) și inspecția tehnică periodică (ITP)!
  3. Nu uitați că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei!
  4. Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic şi nu uitaţi de politeţea rutieră.
  5. Pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule!
  6. Vă reamintim că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum sau trafic reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România!
  7. Asiguraţi-vă că încuiați locuinţa când plecaţi de acasă!
  8. Aveţi mare grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun!
  9. Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Deţinerea ilegală a acestora se pedepseşte!
  10. Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere!
  11. În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

În Ajunul Crăciunului, dar și în prima zi a sfinei sărbători, peste 130 de jandarmi olteni, alături de polițiști, se vor afla și  ei în dispozitive de ordine și siguranță publică, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, pentru prevenirea faptelor de natură antisocială care ar putea afecta siguranța cetățenilor, cât și pentru verificarea respectării măsurilor epidemiologice.

Jandarmii vor avea în vedere și modul de vânzare și folosire a materialelor pirotehnice.

„Patrulele de jandarmerie se vor regăsi în zonele și arterele intens circulate, în zonele aglomerate, precum și în locurile de comercializare a produselor specifice sărbătorilor de iarnă, astfel încât să prevină faptele de natură antisocială care pot afecta siguranța cetățenilor. De asemenea, vom acorda o atenție deosebită respectării prevederilor legale referitoare la comercializarea și utilizarea dispozitivelor pirotehnice, în acest caz fiind permisă folosirea articolelor pirotehnice din categoria I, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil. În acest caz, comercializarea lor se face numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, nerespectarea prevederilor legate de vârsta minimă și cea privind categoriile de articole pirotehnice ce pot fi folosite de către persoane fizice fiind sancționată cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 7.500 lei”, a declarat Simona Floricel, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt.

Sursa citată mai arată că jandarmii, alături de celelalte forțe de ordine, vor efectua și verificări asupra persoanelor care au aplicată măsura carantinării, iar acolo unde vor constata că aceasta nu este respectată, vor aplica măsurile legale. „În acest caz, vorbim de sancțiuni contravenționale care în conformitate cu prevederile Legii 55/2020 sunt cuprinse între 1.000 lei și 5.000 lei. O altă măsură luată de forțele de ordine este informarea Direcției de Sănătate Publică Olt, care, după caz, poate dispune carantinarea instituționalizată”, a adăugat reprezentantul Jandarmeriei.

 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți