15.7 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Sindicaliștii ALRO Slatina, protest de amploare în fața uzinei de aluminiu

- Advertisement -

Sute de membri ai sindicatelor ALRO – Liber Aluministul, AlroProduct, precum și sindicaliști de la Altur și Cartel Alfa, au ieșit joi după-amiaza pentru a protesta în fața uzinii de aluminiu ALRO de pe platforma industrială a municipiului Slatina. Aceștia au organizat mitingul de protest împotriva deciziei de închidere a trei hale de electroliză din cinci, activitatea de producție a aluminiului primar fiind redusă doar la două.

Chiar dacă reprezentanții conducerii fabricii de aluminiu spun că deocamdată nu se vor face concedieri, sindicaliștii precizează că odată redusă activitatea de producție ar urma să intre în șomaj tehnic undeva la peste 1.300 de angajați ai ALRO.

Înarmați cu vuvuzele și portavoci, oamenii prezenți la protest au strigat într-un cor „Rușine, rușine să vă fie!”, „Hoții, hoții!”, însă mulți dintre ai au avut și pancarte pe care scria: „Guvernanți deschideți ochii”, „Jos mafia din energie”, „Stop the export of energy”, „Locuri de muncă, nu sărăcie”, „Opriți specula cu energie”, „Salvați industria aluminiului”, etc.

Decizia de închidere a halelor de electroliză vine în contextul creșterilor mari ale prețurilor energiei electrice și gazelor, protestul aluminiștilor fiind programat a avea loc joi, în intervalul orar 14:30 – 17:00.

O parte dintre sindicaliști și-a spus păsurile în fața jurnaliștilor prezenți la miting.

„Situația este foarte gravă, sunt oameni care vor rămâne fără locuri de muncă, copiii lor vor rămâne fără încălțăminte, bătrânii lor vor rămâne fără medicamente, vor rămâne fără apartamente, fără gaze, fără lumină, fără apă, nu vor rămâne cu nimic. O să vedeți cum se va depopula acest oraș. De ce plâng? Plâng că mă doare, am 40 de ani în această întreprindere. Nimeni nu o să poată să oprească ceea ce am început. Le transmitem guvernanților, că dacă ei nu vin aici, ne vom duce noi peste ei, indiferent care va fi prețul pe care îl plătim. Nu o să ne oprim aici. Nu am primit niciun răspuns la adresele pe care le-am făcut, se pare că domnului prim-ministru i s-a rupt penița de la stilou… Aceștia sunt oamenii care conduc astăzi România, nu le pasă de români. Sunt puși acolo să distrugă. Ne iau energia din țara noastră și o dau în Occident, ca ăia să producă, cei din Occident să aibă liniște socială, iar noi să ne trimitem oamenii să le șteargă la fund bătrânii, să-i trimitem slugi și sclavii Occidentului”, a declarat, cu lacrimi în ochi, Constantin Popescu, președintele Sindicatului Liber Aluministrul.

Acesta mai spune că atunci când ALRO va închide trei hale de electroliză, așa cum a anunțat la început de săptămână, și alte fabrici de pe platforma industrială a Slatinei o să fie serios, fiind în pericol 30.000 – 40.000 de joburi.

„Nu se va închide doar Alro, se va închide și Altur, și Prysmian, este vorba despre transportatorii locali ce cară aluminiul, sunt transportatori pe calea ferată… Vorbim de 30.000 – 40.000 de locuri de muncă, poate nu vă vine să credeți, dar aceasta este adevărul. Sunt partenerii străini care sunt îngrijorați, sunt cei care fac construcții de mașini, aparatură electronică, toți sunt îngrijorați, pentru că îi vor băga și pe  ei în restructurări, vor băga oamenii în șomaj și vor închide capacități”, a adăugat Popescu.

Acțiunea protestatarilor nu se oprește aici, sindicaliștii anunțând deja că vor face miting săptămâna viitoare la Guvern și Parlament. „Concluzia a fost următoarea: ca de săptămâna viitoare, pe un program bine stabilit, să mergem în faţa Guvernului şi a Parlamentului României, să-i întrebăm pe conducătorii noştri, pe care prin votul nostru i-am trimis acolo, ce au de gând cu noi, cu dumneavoastră, cu soarta noastră? Să transforme Oltul în Valea Jiului?”, a declarat Cristel Ioțu, liderul Filialei Olt a Uniunii Sindicale Cartel Alfa.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți