5.2 C
Slatina
marți,19 martie,2024

Ultimele Articole

Raed Arafat: Suntem pe un trend crescător clar al infectărilor. Vedem cum va fi peste trei săptămâni

- Advertisement -

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat joi că România este în acest moment pe un trend crescător clar al numărului de cazuri pozitive. El a spus însă că această situație nu trebuie caracterizată ca fiind „îngrijorătoare” sau „neîngrijorătoare”, ci că este un indiciu că trebuie „să rămânem precauți”.

„Evoluția este continuă, în creștere. Cu cât crește numărul cazurilor, chiar dacă vorbim de o variantă cu mai puțin impact decât Delta, în comunitate mai avem cazuri și de Delta, care coexistă cu Omicron. Cu cât crește numărul cazurilor, la un moment vom avea presiune și pe sectorul sanitar”, a spus Arafat.

Situația pandemică din România în acest moment nu trebuie caracterizată ca fiind „îngrijorătoare” sau „neîngrijorătoare”, a spus el, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalistul Digi24. Raed Arafat a atras însă atenția că trebuie „să rămânem precauți”.

„Faptul că varianta Omicron are impact mai redus din punctul de vedere al gravității este un lucru foarte pozitiv. Normal că trebuie să rămânem precauți. Nu aș categorisi îngrijorătoare sau neîngrijorătoare. Este o situație care necesită precauție pentru următoarele două – trei săptămâni până atingem vârful, după care vedem că începe să scadă”.

Potrivit lui Arafat, situația trebuie monitorizată și adaptată, dar cel mai important este să se respecte regulile de bază.

„Insistăm mai ales asupra purtării măștii. Considerăm că este, poate, cea mai eficientă metodă, cu excepția vaccinării, care poate preveni stările grave și ajungerea la terapie intensivă sau la deces. În rest, așteptăm să vedem care va fi evoluția și la un moment probabil că o să scadă complet numărul cazurilor Delta și o să avem preponderent Omicron”, a afirmat el.

În ce privește focarele din spitale, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a spus că nu se poate spune că cifrele în acest moment reprezintă un impact major în țară: „dar sunt unele spitale care au într-adevăr un număr de medici sau de asistenți carantinați, izolați. De aici vin și detașările”.

Raed Arafat: Posibil, săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la ATI

Totodată, Raed Arafat a anunțat că săptămâna viitoare în secțiile ATI din România ar putea să fie cel puțin 1.000 de pacienți. Joi, la unitățile ATI din țară sunt 731 de pacienți COVID, dar numărul acestora a crescut rapid în ultimele săptămâni.

De aceea, autoritățile analizează un scenariu potrivit căruia săptămâna viitoare se va ajunge la cel puțin 1.000 de pacienți.

„Dacă menținem acest ritm, este posibil ca săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la Terapie Intensivă”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Așa cum s-a întâmplat și în trecut, pacienții pot fi transferați în alte județe, în funcție de numărul locurilor din spitale, a precizat el.

sursa: Digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți