15.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ce este și cum se tratează spondiloza cervicală?

- Advertisement -

Înaintarea în vârstă favorizează dezvoltarea multor afecțiuni, iar spondiloza cervicală este una dintre acestea. Cunoscută și sub denumirea de artrita gâtului, spondiloza cervicală afectează mai ales persoanele peste 50 de ani. Mai mult de 85% din persoanele cu vârste mai mari de 60 de ani sunt afectate de spondiloză cervicală. Ce reprezintă, mai exact, această afecțiune? Spondiloza cervicală este deteriorarea discurilor intervertebrale a coloanei cervicale (la nivelul gâtului), legată de vârstă. După deteriorarea cartilajelor, oasele coloanei vertebrale se freacă între ele, ceea ce duce la apariția semnelor osteoartritei (pinteni osoși, rigiditate).

Mai multe despre spondiloza cervicală și tratamentul acesteia, în rândurile de mai jos:

Factori de risc pentru spondiloza cervicală

Unele persoane au un risc mai ridicat de a dezvolta spondiloză cervicală o dată cu înaintarea în vârstă. Factorii care favorizează apariția acestei afecțiuni sunt:

  • fumatul;
  • istoricul medical familial de spondiloză cervicală (cazuri în familie);
  • menținerea unei posturi incorecte sau încordarea permanentă a gâtului, cum ar fi în contextul unui loc de muncă la birou sau în amenajări interioare; 
  • traumatisme la nivelul gâtului (spre exemplu, un accident de mașină);
  • ridicarea de greutăți mari, menținând o postură necorespunzătoare, cum ar fi în cazul celor care muncesc în domeniul construcțiilor;
  • expunerea la vibrații, cum se întâmplă în cazul șoferilor. 

Simptomele spondilozei cervicale

Mulți pacienți cu spondiloză cervicală nu prezintă simptomatologie. Când manifestările debutează, acestea sunt reprezentate de rigiditate la nivelul gâtului și de durere de intensitate variabilă. 

Rigiditatea gâtului limitează mișcările coloanei cervicale. Cu alte cuvinte, pacientul nu poate face mișcări ale capului cu ușurință. Astfel, spondiloza afectează activitățile de zi cu zi și scade calitatea vieții pacientului. 

Durerea de coloană cervicală poate iradia spre umăr, omoplat sau spre zona occipitală (în spatele capului). Deși durerile pot dispărea și reapărea după o perioadă, la un moment dat, ele devin permanente. Suferința provocată de spondiloza cervicală este mai severă dimineața și la mișcarea gâtului și poate fi atât unilaterală, cât și bilaterală.

Alte simptome asociate cu spondiloza cervicală:

  • furnicături ale membrelor, tulburări de echilibru și coordonare și dificultăți la mers, slăbiciunea membrelor; acestea apar atunci când sunt afectate rădăcinile nervoase de la nivelul măduvei spinării.
  • pocnet la întoarcerea gâtului;
  • amețeli;
  • dureri de cap; 
  • spasme musculare la nivelul gâtului și umerilor.

Tratamentul spondilozei cervicale

Tratamentul recomandat pentru spondiloza cervicală include:

Fizioterapie

Fizioterapia este o formă de recuperare medicală care include numeroase tipuri de proceduri. Acestea utilizează diferiți agenți fizici pentru ameliorarea durerilor și tratarea afecțiunilor, în special pe cele ale aparatului locomotor. Agenții fizici utilizați pot fi căldura (termoterapia), curentul electric (electroterapia), lumina (fototerapia), masajul (masoterapia) și multe altele. Fizioterapia este coordonată de către un specialist în domeniu, iar programul de recuperare este adaptat fiecărui pacient. 

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos poate include:

  • Acetaminofen–pentru reducerea durerii;
  • antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi Ibuprofen sau Naproxen sodium), pentru reducerea inflamației și durerilor;
  • corticosteroizi cu administrare orală–pentru reducerea inflamațiilor;
  • injecții pe bază de corticosteroizi–în cazul durerilor severe.

Medicamentele sunt recomandate doar de către medic. Nu îți administra niciun medicament fără a consulta medicul sau fără să urmezi indicațiile din prospect. 

Tratament chirurgical

Uneori, atunci când există semne de afectare a rădăcinilor nervoase, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală. Aceasta poate presupune îndepărtarea unui disc herniat sau a unei porțiuni de vertebră, pentru decompresia nervilor. 

Guler cervical

Medicul îți poate recomanda un guler cervical moale, care ajută la relaxarea mușchilor din jurul gâtului și la recuperarea acestora. De asemenea, acesta limitează mișcările coloanei cervicale. În orice caz, gulerul cervical se poartă pentru perioade scurte de timp, deoarece purtarea prelungită duce la atrofierea mușchilor de la acest nivel și la agravarea simptomelor.

Modificări ale stilului de viață

Pacientul trebuie să intervină și asupra stilului de viață, pentru a obține rezultate terapeutice cât mai bune. De aceea, ar trebui să aibă grijă la:

    • Mișcare: se recomandă activitate fizică ușoară–moderată timp de minim 30 de minute pe zi. Aceasta ajută la recuperare, la întărirea mușchilor și la o mai bună stabilitate.
    • Postură: menținerea unei posturi corecte a coloanei vertebrale este esențială. Un scaun de birou ergonomic poate ajuta.
  • Comprese: compresele calde sau cele cu gheață pot fi utile pentru ameliorarea durerilor. Cele reci ajută la reducerea inflamației. 

Așadar, spondiloza cervicală este o problemă legată de vârstă. Mergi la medic dacă prezinți simptomele spondilozei cervicale și evită administrarea irațională a medicamentelor.

sursă foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/boala-imbolnavire-ranit-accidentat-7298867/

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți