10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ce înseamnă colesterol mărit? Cauze, posibile complicații și tratament recomandat

- Advertisement -

Află ce înseamnă colesterolul, care sunt cauzele apariției unui nivel mărit al acestuia, ce complicații pot apărea și cum poate fi tratată această problemă.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o parte componentă a tuturor celulelor din corp și a membranelor ce protejează organele. Acesta este sintetizat, în mare parte, de către ficat, iar excesul se depozitează în organism, în interiorul vaselor de sânge. Dacă depunerile sunt însemnate, în timp vor apărea afecțiunile cardiovasculare.

Moleculele de colesterol sunt insolubile în apă, fiind transportate prin organism cu ajutorul lipoproteinelor: cu densitate mică (LDL) sau cu densitate mare (HDL). Primele transportă grăsimile de la ficat spre celulele corpului (colesterol rău), în timp ce al doilea tip de lipoproteine transportă grăsimile de la organe înapoi spre ficat, pentru a fi, ulterior, eliminate din organism (colesterol bun).

Din ce cauze crește colesterolul?

Printre cauzele cele mai des întâlnite, menționăm:

  • Alimentația bogată în grăsimi saturate, trans și acizi grași esențiali;
  • Fumatul;
  • Alcoolul;
  • Sedentarismul;
  • Predispoziția genetică;
  • Vârsta (peste 55 de ani la femei și peste 45 de ani la bărbați).

Ce complicații pot apărea dacă ai colesterol mărit?

  • Ateroscleroză;
  • Infarct;
  • Accident vascular cerebral;
  • Hipertensiune arterială;
  • Boala arterială periferică;
  • Diabet de tip 2.

Ce analize se recomandă pentru depistarea colesterolului?

  • Colesterol total (CT);
  • HDL – colesterol bun;
  • LDL – colesterol rău;
  • Trigliceride;
  • VLDL colesterol;
  • Non-HDL colesterol;
  • Raportul dintre CT și HDL.

Cum poate fi tratat colesterolul mărit?

Alimentația corectă

Primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când te confrunți cu colesterol mărit este să îți schimbi stilul de viață. Alimentația joacă un rol foarte important în reglarea colesterolului, în special a celui rău (LDL), ceea ce înseamnă că trebuie să acorzi o grijă sporită meselor pe care le iei zi de zi.

Legumele și fructele ar trebui să reprezinte cea mai mare parte din aportul zilnic de calorii și substanțe nutritive, iar carnea și lactatele ar trebui reduse la minimum. De asemenea, produsele procesate, mâncarea tip fast-food și dulciurile grase trebuie scoase din alimentație. Fumatul și alcoolul influențează și ele nivelul colesterolului rău, deci este indicată abandonarea oricăror vicii nesănătoase.

O regulă simplă este să reții că alimentele din surse vegetale nu conțin colesterol rău, pe când toate produsele de origine animală au grăsimi, într-o măsură sau alta. Totodată, fibrele (cereale, legume verzi etc.) ajută la reglarea colesterolului, așa că le poți include mai des în alimentație.

Sportul regulat

Activitățile fizice sunt esențiale pentru menținerea unei greutăți optime, sănătatea inimii și reglarea corectă a nivelului de colesterol din sânge. Sportul crește HDL – colesterolul bun, și ajută la scăderea LDL – colesterolul rău.

Administrarea unor medicamente

În cazurile mai grave, medicul poate recomanda administrarea unor pastile care să regleze nivelul de colesterol și să curețe eventualele depuneri de grăsime de pe artere. Printre principalele tipuri de medicamente se află statinele, care intervin în sinteza hepatică a colesterolului, blocând o anumită enzimă care se ocupă de producerea colesterolului. 

Un nivel mărit de colesterol este adesea asociat cu riscuri mari de dezvoltare ale afecțiunilor cardiovasculare, astfel încât cunoașterea nivelului acestuia este esențială pentru sănătatea inimii. Bolile cardiace reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate din România, factorul principal fiind nivelul mare de LDL colesterol din sânge.

Imaginea poate fi descărcată de aici.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți