13.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Mijloacele de transport în comun, verificate de polițiști în context COVID-19. Un șofer conducea băut un microbuz, la Slatina

- Advertisement -

Poliţiştii Serviciului Rutier Olt şi cei ai structurilor rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au acționat miercuri dimineața, în sistem integrat, pe drumurile publice din județ, pentru a verifica modul în care se efectuează transportul public de persoane, în contextul pandemiei de Coronavirus. Oamenii legii au tras pe dreapta peste 200 de astfel de mijloace de transport, iar neregulile constatate nu au întârziat să apară, fiind aplicate zeci de amenzi. Unul dintre șoferii sancționați conducea un microbuz, se afla sub influența băuturilor alcoolice și transporta mai multe persoane decât numărul de locuri existent în vehicul. De asemenea, acesta a rămas fără permisul auto.

În cadrul activităților desfășurate în intervalul orar 06:30 – 09:30, au fost verificate peste 250 de autovehicule, din care peste 200 de autovehicule erau destinate transportului public de persoane. S-au aplicat 49 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 28.790 de lei, iar 14 dintre acestea au fost primite de cinci șoferi și nouă pasageri pentru nerespectarea prevederilor Legii 55 din anul 2020, în cuantum de 4.000 de lei.

„Polițiștii au reținut 1 permis de conducere, pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, cu o concentrație alcoolică mai mică de 0,40 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat, respectiv un șofer de autovehicul transport public de persoane. De asemenea, polițiștii au mai reținut și șase certificate de înmatriculare pentru conducerea unor autovehicule având defecțiuni tehnice sau inspecția tehnică periodică exiprată, din care două certificate au fost retrase de la autovehicule de transport public de persoane (ITP expirat și defecțiuni tehnice n.r.)”, a declarat Ionuț Vasiloaica, purtător de cuvânt al IPJ Olt.

Oamenii legii au constatat nereguli pe două microbuze

Un bărbat a fost depistat, în municipiul Slatina, în timp ce efectua transport public de persoane, cu un microbuz, transportând mai multe persoane decât numărul maxim de locuri, prevăzut pe scaune. Totodată, în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o concentrație alcoolică de 0,04 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat. Șoferul a fost amendat cu 9.000 de lei, pentru cele două abateri constatate, iar ca măsură complementară i-a fost reținut permisul de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, pentru 90 de zile.

Un alt bărbat a fost găsit pe Drumul Județean 546, în comuna Dăneasa, în timp ce efectua transport public de persoane, cursă regulată, cu un microbuz, fără a deține, la bordul autovehiculului, documentele legale de transport. De asemenea, autovehiculul nu avea montată placa de traseu, cu nominalizarea operatorului de transport, traseul și tipul de transport efectuat, având și ITP expirată. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu 6.175 de lei, iar ca măsură complementară polițiștii au reținut certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Acțiunea a vizat verificarea legalității transporturilor rutiere publice de persoane, în perioada stării de alertă, prin: deţinerea documentelor necesare efectuării transportului public de persoane de către operatorul de transport şi de conducătorul auto; verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente; respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare; verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz; testarea  alcoolscop a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport; valabilitatea inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului; depistarea activităților ilegale de transport rutier de persoane; respectarea Legii 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului de persoane, precum si pasagerii acestora.

Polițiștii olteni continuă să recomande tututor persoanelor care se deplasează cu mijloace de transport în comun să poarte masca de protecție, să păstreze distanța și să respecte normele de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți