Arafat, despre neconstituționalitatea măștii: Măsura nu se aplică la spații închise. Suntem pe trend de scădere, să nu stricăm momentul

Raed Arafat a vorbit, marți, despre decizia CCR conform căreia obligativitatea purtării măștii de protecție anti-Covid în spațiile deschise a fost neconstituțională și a făcut un apel la răbdare și responsabilitate, în condițiile în care situația epidemică din România a intrat pe o pantă descendentă în ultimele zile, conform Antena 3.

„Decizia privește procedura prin care s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă din care lipsește, înțeleg, avizul Consiliului Legislativ, care este aviz consultativ, dar obligatoriu.

Este clar că este o problemă procedurală. Până se publică măsurile rămân valabile.

După ce se publică există 45 de zile de corectare, timp în care legea se suspendă după care se anulează din corpul ordonanței.

Măsurile se vor aplica daca este nevoie, dar în spaţiul închis ele rămân valabile. Dacă dorim în faza asta şi în spaţiul închis să nu se poarte să ne trezim acasă cu toții izolați…

Suntem pe trend de scădere şi trebuie să fim atenți să nu stricăm momentul ăsta şi începem din nou să creștem. Mai avem puţin timp şi vom trece la măsurile de relaxare aplicate şi în alte ţări”, a explicat Raed Arafat în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.

Decizia Curții Constituționale

Judecătorii CCR au luat această decizie cu unanimitate de voturi. Este vorba despre un articol cuprins în legea care reglementează impunerea restricțiilor pe durata pandemiei, în baza căreia se reglementează inclusiv purtarea măștii de protecție.

Articolul spune că, pe durata stării de alertă, se poate institui obligativitatea purtării măștii prin ordin al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne. Articolul a fost declarat neconstituțional, pentru că Guvernul nu a primit un aviz de la Consiliului Legislativ.

Aceasta înseamnă că, după ce decizia Curții Constituționale este publicată în Monitorul Oficial, Guvernul poate da o nouă ordonanță, cu respectarea tuturor pașilor procedurali, pentru a reimpune obligativitatea măștii.

Decizia CCR va avea efecte după ce va fi motivată de judecători și publicată în Monitorul Oficial.

sursa: Digi24.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<