11.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Pericol de surpare pe Podul Victoriei din Capitală. Cuva de apă de sub Dâmbovița este afectată de infliltrații

- Advertisement -

Există pericol de prăbușire a șoselei la Podul Victoriei de lângă Curtea de Apel București. Cuva de apă de sub Dâmbovița este puternic afectată de infiltrații. O comisie, formată din reprezentanți de la Apele Române și Apa Nova, a cerut Prefecturii declararea situației ca fiind una de urgență.

Podul Victoriei, la care nu s-au făcut lucrări de peste trei decenii, riscă să se surpe. Locuitorii Capitalei spun că nu este singura trecere peste râul Dâmbovița pe care nu se simt în siguranță.

„Nu cred că s-au mai renovat de când s-au construit. Nimic nu e sigur în București. Podurile fac parte din infrastructura Bucureștiului vechi, cred că cu toții ne-am obișnuit cu asta”, spune o bucureșteancă.

„E un pericol orice factor de genul asta. Deplorabil, de 30 de ani nu se face nimic. Măcar estetic, nu mai vorbim de siguranță”, comentează un alt tânăr.

„Lucrări de întreținere. E simplu. Nu faci nimic, timpul își spune cuvântul”, conchide un alt bucureștean.

Este nevoie de lucrări suplimentare pentru evaluarea sistemului de drenaj

În decembrie, a fost descoperit un vârtej pe suprafața Dâmboviței. Zona a fost golită de apă și a fost îndepărtat mâlul. În felul acesta, reprezentanții Apelor Române au descoperit o fisură la baza Dâmboviței, dar și infiltrații puternice la caseta de sub râu. Acestea cauzau un pericol enorm de surpare atât a malurilor râului, cât și a trotuarului și carosabilului de pe Splaiul Independenței și Podul Victoriei.

„Practic, apa de la suprafață se scurgea în interior prin patru puncte de infiltrare. Cantitatea de apă era în jur de 1 m cub pe secundă. În momentul de față, este stopată, fiindcă altfel fenomenul erozional ar fi continuat”, a explicat Sorin Rîndașu – director al Departamentului pentru Situații de Urgență  de la compania „Apele Române”.

Pentru a se depista starea sistemului de drenaj este nevoie de lucrări suplimentare. Până atunci, vor fi restricții de circulație în zona respectivă, nivelurile în biefurile de pe Dâmbovița în aval de Grozăvești vor fi scăzute pentru zona Operetă-Unirii. „Practic, va trebui să golim din nou complet biefurile. Estimările inițiale sunt la 120 mii lei”, spune Sorin Rîndașu.

Prefectul a solicitat un plan de măsuri suplimentar

În ianuarie, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis constituirea unei comisii mixte care să analizeze zona cu probleme. Pe 18 februarie, urma să se decidă începerea lucrărilor în regim de urgență, însă prefectul a decis amânarea întrunirii.

„Prefectul municipiului București, Alexandra Văcaru, a solicitat vineri, 18.02.2022, un plan de măsuri suplimentar. Ședința a fost amânată pentru o altă dată, după ce se va analiza noul plan de măsuri”, a transmis Prefectura București într-un răspuns pentru Digi24.

Urmează ca luni această comisie să stabilească planul de măsuri.

Nu este prima dată când există infiltrații în caseta de sub Dâmbovița. O situație asemănătoare a fost și în urmă cu trei ani, în planșeul aflat sub Piața Unirii. Atunci, Apele Române au curățat sifonul din zona respectivă.

sursa: Digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți