20.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Olt: Circa 15% din testele efectuate prin programul pentru depistarea hepatitelor virale, pozitive

- Advertisement -

Aproximativ 15% dintre testele efectuate în Olt în cadrul programului de screening pentru depistarea hepatitelor virale au avut rezultat pozitiv, potrivit coordonatorului campaniei în judeţ, medicul de familie Mihai Ungureanu.

Medicul a precizat că de la lansarea campaniei în judeţ, în a doua parte a lunii ianuarie, cei 32 de medici de familie înscrişi în program au testat peste 1.000 de pacienţi, iar proporţia de teste pozitive a fost de aproximativ 15%.

„În medie fiecare dintre medicii înscrişi în program au testat peste 50 de persoane, în special din mediul rural, din categoria celor defavorizate, vulnerabile, aceasta fiind şi una dintre explicaţiile pentru care proporţia de teste pozitive este destul de mare, de circa 15%. Probabil că până la finalul campaniei procentul de teste pozitive se va menţine peste 10% în condiţiile în care programul vizează în special persoanele vulnerabile şi din mediul rural”, a spus Mihai Ungureanu, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Olt.

Medicul a arătat că printre persoanele testate pozitiv cu hepatite virale au fost şi pacienţi fără simptome, toţi fiind însă îndrumaţi către centrul de prevenţie înfiinţat la Craiova, unde pot beneficia de investigaţii şi tratament gratuit. Totodată, pacienţii testaţi pozitiv în cadrul programului de screening beneficiază şi de transport gratuit la centrul de prevenţie.

„Eu îndemn la testare, pentru că am observat mulţi pacienţi testaţi pozitiv care nu prezentau simptome, în special în cazul celor cu hepatita C. Prin acest program persoanele vulnerabile beneficiază de testare gratuită şi tratament gratuit. Chiar şi transportul către centrul din Craiova este asigurat”, a precizat Mihai Ungureanu.

Un program gratuit de screening pentru depistarea hepatitelor virale, LIVE(RO)2-SUD, a fost lansat în judeţul Olt în a doua parte a lunii ianuarie.

Programul de testare se derulează prin cabinetele a 32 de medici de familie, din municipiul Slatina şi din localităţi rurale, iar persoanele care doresc să fie testate se pot adresa unuia dintre medicii implicaţi în proiect, chiar dacă nu sunt pe lista acelui medic de familie.

Testele se efectuează rapid, în mod similar celor pentru determinarea glicemiei, iar judeţul Olt este al patrulea în care se derulează campania de testare.

Programul este finanţat din fonduri europene şi este adresat în special categoriilor vulnerabile şi persoanelor din mediul rural, cu acces limitat la serviciile medicale curente, persoanelor neasigurate. Este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-SIDA şi este asigurat prin efortul medicilor de familie afiliaţi proiectului.

Proiectul reprezintă cea mai amplă campanie de testare a hepatitelor virale derulată până acum în România, fiind cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Prin proiectul LIVE(RO)-2-SUD se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel puţin 120.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia şi Sud-Vest Oltenia.

Coordonatorii proiectului au precizat în momentul lansării în judeţul Olt că în primele cinci luni ale programului de screening în judeţele Argeş şi Dolj au fost testate aproape 28.000 de persoane şi au fost depistaţi 645 de pacienţi infectaţi cu virusul B sau C. Dintre aceştia, 329 au beneficiat deja de servicii de stadializare într-unul dintre cele trei centre de prevenţie înfiinţate în cadrul proiectului.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți