23.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Condamnare definitivă de 6 ani închisoare pentru preotul din comuna Bârza care a accidentat mortal un adolescent

- Advertisement -

Florian Negrea Uțoiu, preotul în vârstă de 57 de ani, din satul Braneț al comunei Bârza, ce a accidentat mortal, la începutul anului 2021, un adolescent de 15 ani, din comuna Bobicești, a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare. Pronunțarea magistraților Curții de Apel Craiova a fost dată miercuri, 2 martie, care au menținut soluția dată de judecătorii bălșeni în luna septembrie a anului trecut. Totuși, instanța de judecată a schimbat în parte soluția, fiind majorat cuantumul daunelor ce urmează a fi primite de familia băiatului.

„Respinge apelurile formulate inculpatul Uţoiu Negrea Florian şi de partea responsabilă civilmente SC Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., împotriva sentinţei penale 102 pronunţate la data de 24.09.2021 de Judecătoria Balş în dosarul 387/184/2021, ca nefondate. În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a C.p.p., Aadmite apelul formulat de părţile civile Neacşu Valentina Marilena, Neacşu Nicolae şi Neacşu Alexandru Mihai împotriva sentinţei penale nr. 102 pronunţate la data de 24.09.2021 de Judecătoria Balş în dosarul nr. 387/184/2021. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată, sub aspectul laturii penale şi civile, şi rejudecând În baza art. 67 alin. 1 C.p. rap. la art. 66 alin. 1 C.p., aplică inculpatului Uţoiu Negrea Florian pe lângă pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 C. pen. cu aplicarea art. 396 alin. 10 C. proc. pen., pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, d, i Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a alege şi a dreptului de a conduce autovehiculele prevăzute de art. 20 din OUG nr. 195/2002) pe o perioadă de 4 (patru) ani, a cărei executare începe după executarea pedepsei principale, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În baza art. 65 alin. 1 C. pen. raportat la art. 66 alin. 1 lit. a), b), d) şi i) C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a alege şi a dreptului de a conduce autovehiculele prevăzute de art. 20 din OUG nr. 195/2002. În temeiul art 45 alin. 1 C.p. aplică, pe lângă pedeapsa principala rezultanta de 6 ani închisoare, pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, d, i Cod penal pe o perioadă de 4 ani, care se executa conform art. 68 alin. 1 lit. c) Cod Penal. În baza art 45 alin. 5 Cp aplică pe lângă pedeapsa principala rezultanta, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art.66 alin. 1 lit. a, b, d, i Cod penal”, se arată în sentința judecătorilor CA Craiova.

Dacă inițial cuantumul daunelor morale acordate părților civile de la asigurator era de 110.000 de euro, potrivit soluției dată de magistrații Judecătoriei Balș, acum acestea au fost majorate până la peste 600.000 de euro.

„În baza art. 25 alin. 1 şi art. 397 C.p.p. rap la art. 1357 C.civ, obligă partea responsabilă civilmente S.C. Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. la plata sumei de 23.796 lei daune materiale, către părţile civile Neacşu Valentina Marilena, Neacşu Nicolae şi Neacşu Alexandru Mihai. Majorează cuantumul daunelor morale acordate părţilor civile, astfel: – de la suma de 30.000 de euro, echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii, acordată părţii civile Neacşu Alexandru prin reprezentanţi legali Neacşu Valentina Marinela, Neacşu Nicolae, la suma de 200.000 euro, care se va plăti prin echivalent in lei calculat la cursul BNR de la data plăţii efective, – de la suma de 40.000 de euro, echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii, acordată fiecăreia dintre părţile civile Neacşu Valentina Marinela şi Neacşu Nicolae, la suma de 200.000 euro, pentru fiecare dintre acestia, care se va plăti prin echivalent in lei calculat la cursul BNR de la data plăţii efective. În temeiul art. 422 Cpp rap la art. 404 alin 4 lit. a Cpp cu aplicarea art.399 alin 1 Cpp deduce din pedeapsa aplicată inculpatului în continuare durata arestării preventive, de la data de 24.09.2021 la zi. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate care nu contravin prezentei decizii penale. (…) Definitivă. Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor, persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, data de 02.03.2022”, arată instanța de judecată craioveană.

Pe 6 ianuarie 2021, Florian Negrea Uțoiu a fost arestat preventiv, de la acea dată și până în prezent fiind în arest.

Accidentul s-a produs în seara zilei de 2 ianuarie a anului trecut, pe un drum din comuna Bobicești. Părintele era în stare avansată de ebrietate în momentul în care a lovit cu mașina tânărul ce circula pe marginea drumului în calitate de pieton, alături de un prieten, bărbatul mai având de parcurs doar un kilometru până a ajunge la locuința sa din Bobicești, după ce a fost cu Boboteaza. Uțoiu nu ia observat pe cei doi și la accidentat mortal pe adolescentul de 15 ani.

„Polițiștii din cadrul Poliției orașului Balș s-au deplasat la locul accidentului și din primele cercetări au stabilit faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat de 57 de ani, din comuna Bârza, și un pieton, în vârstă de 15 de ani, din comuna Bobicești. Din păcate, minorul a decedat. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o concentrație de 0,45 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat. Totodată, șoferului i-au fost recoltate probe biologice de sânge”, precizau reprezentanții Poliției Olt la acea vreme.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți