23.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Pilotul avionului prăbușit în județul Constanța, originar din Caracal. Directorul liceului unde a învățat: „Visul lui era să ajungă pilot”

- Advertisement -

Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul aflat la manșa avionului MiG-21 LanceR, care s-a prăbușit miercuri seara în județul Constanța, era orginar din municipiul Caracal, acesta născându-se aici. Printre ultimele studii pe care le-a urmat aici au fost cele ale profilului Matematică – Informatică de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, apoi a urmat cariera militară. Directorul unității de învățământ spune că elevul Costi, așa cum îi spuneau atât colegii de clasă, cât și profesorii, și-a dorit să devintă intens, pregătindu-se intens pentru a obține ceea ce și-a propus în viață.   

„Este adevărat că era de la noi. A terminat în 2010, la Mate-Info, un copil foarte bun, jovial, de viață. A fost în generație cu fata unei colege de-a noastră. În clasa a XII-a era înnebunit, nu vedea în fața ochilor decât pilot, pilot, pilot… Nu are în familie, din câte știu eu. Asta își dorea, aceasta era menirea lui, visul lui, să ajungă pilot. Se schimbase în clasa a XII-a, foarte responsabil, foarte hotărât să ajungă pilot. Și pe mine m-a șocat dimineață când am văzut mesajele, când am văzut poza, nu s-a schimbat foarte mult. Costi îi spuneam noi”, a declarat profesorul Liviu Mitroi, directorul liceului caracalean.

Ce spune MApN despre evenimentul aviatic

Pilotul originar din Caracal avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

„O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul. Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niță, căzut la datorie. (…) Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20:00, iar la ora 20:03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei”, a transmis MApN.

Sursa citată mai arată că toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330-Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.

IAR 330-Puma este elicopterul ce plecase în misiunea de căutare-salvare a aeronavei prăbușite

În catastrofa aviatică din seara zilei de miercuri a fost implicat și elicopterul IAR 330-Puma, plecat în misiunea de căutare-salvare a aeronavei prăbușite, şi-au pierdut viaţa șapte militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

„Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1.500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii. Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii. Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii. Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil. Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru militar, salvator pe mare, căsătorit, un copil. Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru militar, salvator pe mare, angajat din 2005, căsătorit, tatăl a doi copii”, sunt membrii echipajului care și-au pierdut viața, potrivit MApN.

Sursa citată reamintește că elicopterul militar tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG-21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20:44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.

„Zbor lin către stele! Am pierdut, aseară (miercuri n.r), opt români curajoși, opt militari dedicați țării lor și misiunilor care le-au fost încredințate, opt camarazi. În toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional au fost organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei opt militari căzuți la datorie. Dumnezeu să-i odihnească!”, a fost mesajul de condoleanțe transmis de reprezentanții Ministerului Apărării.

sursă foto: Ministerul Apărării Naționale – Facebook

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți