12.3 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Proiectul „Violența ruinează, prietenia construiește!”, la final

- Advertisement -

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară Olt au desfășurat săptămâna trecută activități preventive și informativ-educative, în patru unități de învățământ, din județul Olt, în cadrul Proiectului național pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar. În urma activităților derulate în perioada 23 – 25 februarie s-a încheiat Proiectul „Violența ruinează, prietenia construiește!”, derulat de Inspectoratul de Poliție Județean Olt, prin Biroul Siguranță Școlară.

Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Slatina, Liceul cu Program Sportiv Slatina, Liceul Tehnologic „Constantin Filipescu” Caracal și Școala Gimnazială Găneasa sunt cele patru unități de învățământ implicate în proiect, parteneri în acesta fiind Inspectoratul Școlar Județean Olt, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Olt și primăriile din Slatina, Caracal și Găneasa.

„Acest proiect reprezintă o prioritate pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară Olt și se va desfășura pe tot parcursul semestrului al II-lea, al anului școlar curent, având scopul de a eficientiza modul de acțiune în domeniul prevenirii violenței fizice și psihologice (bullying), care se manifestă, cu preponderență, în rândul elevilor de gimnaziu. Bullying-ul are consecințe negative majore asupra stării emoționale a minorilor,  constituind un factor de vulnerabilitate care poate afecta starea de sănătate psihică a viitorului adult și poate crește riscul apariției unor probleme precum depresie, anxietate și fobii”, se precizează într-un comunicat de presă remis de IPJ Olt.

La aceste activități participă, în total, 846 de elevi, 37 de profesori diriginți, consilierii școlari și educativi, din cadrul a 37 de clase de gimnaziu, precum și conducerea unităților de învățământ implicate, din care, la acțiunile de săptămâna trecută, au participat 167 de elevi și 12 cadre didactice și consilieri școlari, din cadrul a opt clase de gimnaziu. Totodată, în cadrul proiectului, a fost organizat și un concurs pe tema elaborării de către elevii de gimnaziu, a unor materiale informativ-preventive, respectiv: un afiș (format 100 x 70 cm) și un clip video (de maxim 3 minute), care să transmită mesaje de descurajare a violenței psihologice (bullying).

Luni, 28 februarie, în baza votului exprimat de către elevii de la nivelul fiecărei unități de învățământ participante au fost desemnate materialele câștigătoare, pe școală. Ziua următoare, pe 1 martie, instituțiile partenere, din cadrul proiectului, au desemnat Liceul Tehnologic „Constantin Filipescu” din municipiul Caracal, ca fiind școala câștigătoare, urmând ca materialele elaborate, de elevii acestei unități de învățământ, să fie înscrise și să participe la o etapă de selecție, la nivel național, unde câștigătorii vor fi desemnați la data de 25 martie.

Activitățile polițiștilor Biroului Siguranță Școlară Olt sunt desfășurate cu sprijinul consilierilor școlari din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Olt și vizează: activități de informare și conștientizare asupra fenomenului de bullying pentru elevi, părinți și personalul școlii; instruirea și informarea cadrelor didactice cu privire la normele legale care reglementează prevenirea și gestionarea violenței în școală, dar și cu privire la responsabilitățile ce le revin acestora în domeniul gestionării violenței din unitățile școlare privind obligația sesizării cazurilor de agresiune cunoscute, prevederile legale care sancționează lipsa de intervenție conform competențelor și mijloacele disponibile pentru sesizarea evenimentelor.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți