6.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Peste 50 de spații de cazare în județ pentru refugiații ucraineni. Opt hoteluri sunt printre acestea și ar putea primi bani de la stat

- Advertisement -

Pentru ucrainenii care de 12 zile fug din calea războiului din țara lor, deschis de Federația Rusă, și se refugiază în România sau în alte țări învecinate sunt disponibile în Olt peste 50 de spații de cazare, opt dintre acestea fiind hoteluri din municipiile Slatina și Caracal. Totodată, mai sunt și 44 de locuințe particulare, precum și căminul de bătrâni din comuna Movileni, care din cauza lipsei de personal încă nu a fost deschis, dar spațiul este complet funcțional. Cu toții sunt înscriși pe platforma pusă la dispoziție de Gruvernul României, datele fiind valabile până în dimineața zilei de luni, aceștia urmând a putea fi plătite de stat.   

„Au fost două campanii, una a Primăriei Slatina, noi am pus la dispoziție cortul și camionul, iar Prefectura Olt a activat la sediul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt o linie telefonică unde cetățenii pot suna și să-și manifeste disponibilitatea pentru cazare. Sunt 53 de spații de cazare înregistrate, dintre care opt hoteluri, căminul de bătrâni de la Movileni, care nu a fost dat în folosință, pentru că nu are personal, dar este funcțional, și 44 de locuințe particulare. Noi doar îi trecem pe o listă, dar își introduc datele tot pe platforma Guvernului României. Cele opt hoteluri erau înscrise la necesarul de cazare pentru plată, adică să fie plătite, așa cum s-a stabilit în Hotărârea de Guvern”, au precizat reprezentanții ISU Olt.

Refugiații ucraineni, grav afectați de bombardamentele ce au avut loc în țara lor, ar urma să fie cazați la hoteluri precum Zytto, Bulevard Prestige, Antari, RTX, City – Slatina, Retro, Casa Marly și GIA Suites – Caracal, înscrise deja pe lista spațiilor destinate cazării acestora.Statul ar urma să le ofere acestora 100 de lei de persoană, pe noapte, de persoană. În total, Guvernul României a alocat peste 200 de milioane de lei pentru cazarea a 70.000 de ucraineni refugiați, tarifele fiind de 100 de lei pe noapte, de persoană, la privat, și 50 de lei pe noapte de persoană, la stat. Spațiile ce asigură cazarea acestora pot cere decontarea cheltuielilor pe care le au cu refugiații la inspectoratele județene pentru situații de urgență din țară, în baza documentelor justificate. Potrivit legii, și persoanele fizice care au cazat în casele lor refugiați din Ucraina pot primi câte 20 de lei pe zi pentru mâncare, de fiecare persoană în parte.

De când a fost declarat războiul de ruși în Ucrana, mai multe ajutoare venite din partea locuitorilor județului Olt au fost deja trimise către refugiații aflați în localități din județele de la granițele țării noastre. Printre acestea au fost și ajutoarele umanitare strânse în prima săptămână a acestei campanii la cortul amplasat la Fântâna Speranței din Slatina, transportul celor aproximativ două tone de alimente neperisabile, haine, paturi, saci de dormit și produse de igienă, colectate de Primărie, ce au fost trimise în județul Maramureș, fiind asigurat cu un vehicul al ISU. De asemenea, campanii de strângere de bunuri ce vor ajunge la refugiații ucraineni au mai organizat primăriile din municipiul Caracal și orașul Corabia, Inspectoratul Școlar Județean Olt, Episcopia Slatinei și Romanaților și Protoieria Caracal.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți