Obiectivele ce contribuie la creșterea nivelului calității vieții locuitorilor din municipiul Slatina reprezintă o prioritate pentru primarul Emil Moț. Iar pentru mai puțină poluare, pe arterele urbei vor circula până la sfârșitul anului nu mai puțin de 18 autobuze electrice, acestea fiind achiziționate de autorități prin două proiecte pe fonduri europene, unul derulat prin Programul Operațional Regional și celălalt prin Ministerul Dezvoltării. Șase dintre aceste vehicule 100% electrice au fost puse deja în funcțiune de miercuri, 16 martie, la eveniment fiind prezent edilul Slatinei, alături de viceprimarii Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, city-managerul Cristian Cismaru, dar și de reprezentanți ai Poliției Locale și Direcției Administrarea Străzilor și Iluminat Public Slatina, în spatele celor două instituții fiind parcul auto pentru autobuze, dar și stațiile de încărcare.
„Astăzi (miercuri, 16 martie n.r.) am introdus în traseu șase din cele zece autobuze electrice de tip KARSAN. Fiecare dintre aceste autobuze ecologice este dotat cu 32 de locuri pasageri plus cel al șoferului, cu o capacitate de 80 de persoane și o rezistență la temperaturi între -25 și +45 de grade Celsius, lungimea unuia fiind de zece metri. Un alt obiectiv al prezentului proiect este acela de reducere a cantităților de dioxid de carbon și emisii poluante în atmosferă, și implicit reducerea numărului de autoturisme în trafic prin creșterea numărului de persoane care utilizează transportul în comun, aspect ce va impacta semnificativ fluidizarea traficului rutier. Livrarea și predarea autobuzelor și a stațiilor de încărcare a început cu luna decembrie 2021, câte 2 bucăți lunar, timp de cinci luni consecutive”, a declarat primarul Emil Moț.
Joi, 17 martie, vor fi predate alte două autobuze, iar livrarea următoarelor zece autobuze electrice, dintre care două de tip KARSAN și opt de tip SOR, se va realiza etapizat în funcție de fluxul de producție.
Deci în total, până la sfârșitul anului, flota parcului auto a Loctrans Slatina va avea 18 autobuze sută la sută electrice.
„Noi mai avem încă un proiect prin care vom mai achiziționa încă opt autobuze, mai lungi un pic, de 12 metri, tot full electric. Astfel, până la 1 decembrie, vom avea 18 autobuze în transportul în comun al municipiului Slatina. Sper ca cetățenii să fie mulțumiți și să se folosească de ele cât mai mult, pentru că sunt foarte multe mașini în oraș. Sper să mai renunțe la mașinile personale și să se bucure de aceste autobuze, am mers cu ele, sunt silențioase, nepoluante, au aer condiționat, căldură. Când vom termina și sistemul de management al traficului vom avea și internet în ele. Din punctul meu de vedere, sunt cele mai bune pentru a ne convinge să ne lăsăm mașinile acasă și pentru a folosi transportul în comun. Cu cele două proiecte prin care am achiziționat 18 autobuze, Slatina va avea transportul în comun 100% electric, până la finalul anului, este tot ce putem face în acest domeniu. Slatina este un oraș mic, nu avem nevoie de linii de troleu, a mai fost, s-a mai încercat. Cei care au făcut studiile de trafic, au stabilit clar că municipiul Slatina are nevoie doar de aceste autobuze electrice”, a adăugat edilul Moț.
Cele zece autobuze, ultimele două fiind cele care ajung la Slatina joi, au fost cumpărate cu bani europeni prin POR, proiectul fiind în valoare de 25 de milioane de lei. Celelalte opt autobuze vor sunt cumpărate printr-un proiect derulat prin Ministerul Dezvoltării, valoarea acestuia fiind de 32 de milioane de lei.
Primăria Slatina a operaționalizat deja cele zece stații de încărcare lentă, unde aceste autobuze electrice se încarcă, iar în urbe vor mai fi amplasate și stații de încărcare rapidă pentru acestea. Primarul Emil Moț a mai dat asigurări că anul acesta se va finaliza în municipiu și sistemul de management integrat al traficului.