10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

VIDEO. Asociația Pro Infrastructură: „Circulăm pe Drumul Expres Balș – Slatina de 1 mai?”

- Advertisement -

„Circulăm pe DEx12 Balș – Slatina de 1 mai?”, aceasta este întrebarea reprezentanților Asociației Pro Infrastructură care în acest sfârșit de săptămână au făcut publice un video cu lucrările realizate până acum pe cei aproximativ 40 de kilometri ai tronsonului, dar și o hartă interectivă cu acesta. Potrivit sursei citate, două dintre cele trei puncte critice majore sunt ca și rezolvate, acestea fiind podul peste râul Olteț și culeea de este a podului rutier de peste râul Olt și Balta Milcov.

Însă, subtraversările din dreptul comunei Găneasa sunt cele care dau bătăi de cap, iar deocamdată nu există nici informații dacă al doilea pod feroviar peste Drumul Expres Craiova – Slatina – Pitești, care tranzitează și județul Olt, se poate face sub trafic. Dacă acest lucru nu va fi realizabil, cel mai probabil inaugurarea s-ar putea amâna până spre sfârșitul verii 2022.

„Constructorul, UMB, a avansat bine în sezonul rece, așa cum ne-a obișnuit și, din cele trei puncte critice majore, două sunt ca și rezolvate: podul peste Olteț și culeea de est a podului peste Olt și Balta Milcov. Însă zona subtraversărilor de la Găneasa este cea care ne dă emoții. Încă nu avem informații clare dacă, tehnic și birocratic, execuția celui de-al doilea pod feroviar peste DEx12 se poate face sub trafic. Dacă da, atunci avem toate șansele să circulăm de 1 mai, evitând complet cele două orașe (Balș și Slatina n.r.) în care șoferii pierd chiar și 90 de minute. Dacă nu, tranzitarea zonei va da în continuare dureri de cap. Și mai grav este că, dacă podul feroviar nu se poate construi sub trafic, inaugurarea se poate amâna cu multe luni, posibil chiar spre finalul verii!”, au declarat reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Sursa citată mai arată că secțiunea Balș – Slatina este parte din Drumul Expres Craiova – Pitești și are două contracte, ambele semnate cu UMB în data de 3 decmebrie 2018, cu 12 luni de proiectare și 24 de execuție. „Lucrările în teren au fost efectiv demarate în toamna lui 2019 și termenul de finalizare a fost extins, în mod corect, până în această primăvară”, transmit reprezentanții Asociației Pro Infrastructură. Harta interactivă cu această porțiune a șoselei de mare viteză poate fi văzută AICI.

Două tronsoane ale Drumului Expres 12 Craiova – Pitești, respectiv 2 și 3, trec prin județul Olt. Tronsonul 2, Loturile I și II, care începe de la limita județelor Dolj și Olt și trece pe teritoriile localităților Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Milcov, Slatina și Valea Mare, acesta incluzând și centurile de ocolire ale orașului Balș și municipiului Slatina, dar și Tronsonul 3 care tranzitează unitățile administrativ teritoriale Valea Mare, Priseaca, Scornicești, Optași Măgura, Tătulești și Colonești până la limita județelor Olt și Argeș.

Șoseaua de mare viteză are o lungime totală de 121,185 kilometri, valoarea estimată a întregului proiect fiind puțin peste 5,5 miliarde de lei, fiind finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Tronsonul de drum va avea o rută expresă cu câte două benzi pe sens ar urma să fie finalizată, conform proiectului, la sfârșitul anului 2023. Drumul Expres va avea zece intersecții rutiere, 75 de poduri și pasaje, 25 de intersecții, 15 poduri și pasaje la noduri rutiere sau drumuri de legătură și 8,85 kilometri drumuri de legătură.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți