14.1 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Senatorul liber Voiculescu, proiect legislativ referitor la completarea Legii drepturilor pacientului

- Advertisement -

Liviu Voiculescu, senator și președinte al Organizației Județene Olt a Partidului Național Liberal, se numără printre parlamentarii inițiatori ai unui proiect legislativ, cu privire la completarea Legii drepturilor pacientului 46 din 2003. Inițiativa legislativă ce a fost semnată și de politicianul liberal prevede ca un bolnav de cancer care a supraviețuit cancerului și care se află în remisie pe termen lung să nu se mai confrunte adesea cu un tratament inechitabil în ceea ce privește accesul la servicii financiare.

„Adesea, aceste persoane se confruntă cu prime de asigurare restrictiv de mari, deși sunt vindecați de mulți ani, chiar de zeci de ani. Așa cum arată și planul european de combatere a cancerului, acesta are ca scop nu doar să asigure supraviețuirea pacienților bolnavi de cancer, ci și ca aceștia să trăiască o viață lungă, împlinită, lipsită de discriminare și de obstacole neechitabile. Astfel, propunerea legislativă prevede că, în situația încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente în vederea evaluării riscului pentru prelucrarea, respectiv menținerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic”, a declarat senatorul Liviu Voiculescu.

Potrivit sursei citate, complementar, în vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligația de a nu furniza distribuitorilor de asigurări aceste informații și documente.

„Nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a dreptului de a fi uitat atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale. În plus, inițiativa prevede că, la propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătății elaborează termene reduse pe categorii de vârstă și tipuri de afecțiuni oncologice ale supraviețuitorilor de cancer, pe baza datelor științifice privind progresele terapeutice. Aceasta, cu atât mai mult cu cât institutele oncologice au atribuții de cercetare în domeniu”, a adăugat parlamentarul liberal.

Legea urmează să intre în vigoare la două luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, în prezent proiectul legislativ fiind la Senat, în dezbatere.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți