21.2 C
Slatina
joi,20 iunie,2024

Ultimele Articole

Sindicaliști TMK Artrom anunță proteste la București. Situația societății încă nerezolvată

- Advertisement -

Situație incertă la TMK Artrom deocamdată, motiv pentru care sindicaliștii sunt gata să organizeze proteste și la București, în fața Guvernului României, unde pe 7 aprilie ar urma să ajungă 200 – 300 de angajați. Cristian Gheorghe, președintele Sindicatului Solidaritatea, spune că furnizorii nu pot fi încă plătiți și investițiile nu continuă, chiar dacă în conturile companiei sunt sume mari de bani.

Liderul de sindicat spune că salariații de la Reșița sunt deja în 75% și sunt deja în stradă, acesta completând și faptul că angajații societății din Slatina ar putea amâna mitingul anunțat pentru joi în cazul apariției unui articol prin care situația s-ar debloca, iar TMK ar putea funcționa în continuare.

„La Reșița sunt oamenii în stradă, sunt în 75%, la Slatina nu avem astăzi (luni, 4 aprilie n.r.) acțiune de protest. Avem o întâlnire cu conducerea. Joi, avem miting de protest în fața Guvernului României. Noi sperăm să-l amânăm în situația în care apare acel Articol 2 din Regulamentul UE 269/2015, ne-ar debloca și am putea să funcționăm. Situația TMK Artrom este la fel de încurcată, funcționăm pe același Articol 6 care nu ajută de niciun fel. Este foarte greu, foarte greu, sunt rare situațiile în care putem face câte o plată, deși avem opt milioane și ceva de euro într-un cont la UniCredit, numai într-un singur cont. Avem bani și cu toate acestea nu putem să funcționăm. Mecanismul nu poate fi deblocat decât dacă Articolul 6 este schimbat cu Articolul 4, unde putem să ne facem plățile beneficiarilor, salariaților, creditelor, investiților, absolut tot se poate face pe acel Articol 4. Informația noastră este că se lucrează la el. Dacă nu se eliberează până miercuri, joi suntem la București, cu 200 – 300 de oameni”, a declarat Cristian Gheorghe.

Sindicaliștii cer să se schimbe Articolul 6, care a dus la deblocarea conturilor TMK Artrom, cu Articolul 4, cel care face ca activitatea societății să se poată desfășura așa cum trebuie.

„Acel Articol 4 face parte tot din Regulamentul UE, dar guvernanții noștri citesc de la 6 în jos. În Cehia este fix societatea TMK Artrom și acolo nu sunt probleme. Acolo s-a putut, situația a fost rezolvată în termen scurt. Articolul 6 pe care l-am obținut a fost pe aceleași documente pe care le-am prezentat din prima zi. Pe acel Articol 4 ne putem desfășura activitatea și, coroborat, și cu schimbarea proprietarului atunci n-ar trebui să mai fie probleme de niciun fel, pentru că tot se pune problema să sechestrăm, ba autoturisme, clădiri, au venit să pună sechestru și pe materia primă. Dacă pun sechestru pe materia primă, cu ce lucrăm!?”, a mai spus președintele Sindicatului Solidaritatea.

În jur de 450 de persoane, majoritatea salariați ai TMK, alături de care au fost sindicaliști și ai altor societăți de pe platforma industrială a municipiului Slatina, au protestat marțea trecută la Slatina, în fața Prefecturii Olt. Nemulțumirile protestatarilor au fost că fabricii i-au fost blocate conturile din cauza sancţiunilor europene împotriva unor oameni de afaceri din Rusia, după ce rușii au deschis conflictul armat din Ucraina, iar angajaților nu le-au intrat salariile pe cardurile bancare.

Aproximativ 2.400 de salariați ai fabricilor TMK Artrom din Slatina şi Reşiţa, ar fi trebuit să aibă banii pe card din data de 15 martie, însă societatea a fost în imposibilitatea de a efectua plăţile, deoarece pe 10 martie, în contextul sancţiunilor europene împotriva unor oameni de afaceri din Rusia, i-au fost blocate conturile. Abia după intervenția reprezentanților Agenției Naționale de Administrare Fiscală, salariații TMK au putut să-și primească banii. Însă, fondurile deținute de societatea TMK ASSETS SRL, controlată de Dmitry Alexandrovich Pumpyasky, respectiv conturi deschise la UniCredit Bank, sunt în continuare blocate. În diferite porturi din țară și străinătate este blocată marfă de 25 de milioane de dolari ce aparține fabricii TMK.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți