17.6 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Inspectorii de muncă au depistat șase muncitori la negru în martie, cei mai mulți fiind pe un șantier de construcții

- Advertisement -

Angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au identificat și în luna martie muncitori la negru la mai multe societăți din județ. În total, au fost șase persoane care desfășurau muncă nedeclarată la patru angajatori, cele mai multe, trei la număr, fiind găsite pe un șantier de construcții.

Acestea lucrau la un angajator din comuna Găneasa, care a fost amendat de inspectorii de muncă cu 60.000 de lei. Doi angajatori din orașul Balș, cu domeniu de activitate taximetrie, aveau de asemenea doi muncitori la negru, iar la un angajator din Pitești, cu activitate comerț într-un punct de lucru în orașul Potcoava, a mai fost găsită o persoană fără contract de muncă. Celor patru angajatori care foloseau persoanelor le-au fost aplicate amenzi în cuantum de 110.000 de lei.

220 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate luna trecută de reprezentanții Inspecției Muncii în Olt, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 288 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic. Însă, pentru cele mai grave, s-au aplicat 107 sancțiuni, din care 86 avertismente și 21 amenzi, în valoare totală de 170.500 lei, cele mai mari, în cuantum de 110.000 lei, fiind date celor patru angajatori depistați cu șase muncitori la negru.

Totodată, în martie, au fost comunicate ITM Olt 15 evenimente, soldate cu 15 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.

sursă foto: Arhivă

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți