12.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Protestatarii TMK, întâlnire cu reprezentanții Cancelariei premierului Ciucă și ANAF. 500 de sindicaliști la mitingul din fața Guvernului

- Advertisement -

Platoul din fața Guvernului României a fost locul în care joi 500 de muncitori ai societății TMK Artrom de la Slatina și Reșița, dar și alți sindicaliști din țară care au ținut să le fie alături, au protestat, nemulțumirile acestora fiind că autoritățile nu au deblocat situația fabricii, care acum este în impas. Slătinenii vor să-și păstreze locurile de muncă ca să poată să-și câștige singuri pâinea, nu să cerșească și să aștepte ajutor de la stat. De aceea, cu toții au strigat în cor „Vrem să muncim, nu să cerșim!”.

Mitingul a fost autorizat pentru a avea loc în intervalul orar 11:00 – 16:30, în Capitală fiind prezenți 450 de sindicaliști de la TMK Artrom din Slatina, restul de 50 de colegi venind de la Reșița.

După zeci de minute în care și-au strigat nemulțumirile în stradă, reprezentanți ai companiei slătinene ce produce țevi din oțel fără sudură au avut la Palatul Victoria o întâlnire a reprezentanților Cancelariei prim-ministrului Nicolae Ciucă și Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

„Cu această ocazie, a fost analizat impactul sancțiunilor dispuse la nivel european asupra activității combinatelor la care lucrează angajații din cele două orașe, fiind discutate soluții pe termen scurt și mediu, pentru protejarea locurilor de muncă. Reprezentanții sindicatelor au solicitat  derogări pentru efectuarea de exporturi către SUA și Canada precum și livrări pe piața internă”, se arată într-un comunicat remis de Guvernul României.

Alături de măsurile de deblocare a plății salariilor, sindicaliștii au solicitat și menționarea altor drepturi asimilate celor salariale, conform contractelor colective de muncă, precum plata tichetelor de masă. „Autoritățile vor analiza solicitările transmise, urmând să elaboreze, în cel mai scurt timp, un plan de monitorizare a fluxurilor financiare, pentru respectarea cadrului normativ european”, mai spun oficialii de la Centru.

În jur de 450 de persoane, majoritatea salariați ai TMK, alături de care au fost sindicaliști și ai altor societăți de pe platforma industrială a Slatinei, au protestat marți, 29 martie, și la Slatina, în fața Prefecturii Olt. Nemulțumirile protestatarilor au fost că fabricii i-au fost blocate conturile din cauza sancţiunilor europene împotriva unor afaceriști ruși, după ce Federația Rusă a deschis conflictul armat din Ucraina, iar angajaților societății nu le-au intrat salariile pe cardurile bancare.

Aproximativ 2.400 de salariați ai fabricilor TMK Artrom din Slatina şi Reşiţa, ar fi trebuit să aibă banii pe card din data de 15 martie, însă societatea a fost în imposibilitatea de a efectua plăţile, deoarece pe 10 martie. Abia după intervenția reprezentanților ANAF, angajații TMK au putut să-și primească banii. Însă, fondurile deținute de societatea TMK ASSETS SRL, controlată de Dmitry Alexandrovich Pumpyasky, respectiv conturi deschise la UniCredit Bank, sunt în continuare blocate. La ora actuală, în diferite porturi din țară și străinătate, dar și în depozitele firmei din Slatina, este blocată marfă de zeci de milioane de dolari.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți