9.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Chesnoiu, ministrul Agriculturii și deputat PSD de Olt: „Creșterea prețurilor la energie și gaz au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat majorări”

- Advertisement -

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și deputat PSD de Olt, spune că prețul alimentelor din cauza creșterii prețurilor la energia electrică și gaze, potrivit Digi24.ro. Însă, prețul lor va începe să scadă având în vedere că în viitorul apropiat vor apărea în piețe legume din producția internă.

„Cifrele anunțate azi (marți, 12 aprilie n.r.) privind inflația sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și energie, era evident că vor lovi undeva. Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum. Toate au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat aceste majorări. În bugetul Ministerului Agriculturii putem să prindem sumele necesare, ca programele derulate să mențină nivelul de producție, pentru că dacă pe lângă acești factori externi care fac prețul produsului adăugăm și scăderea de producție a materiilor prime, presiunea va fi mai mare pe produsele finite. Programele sunt în implementare. Cartofii au fost una din bazele de plecare în analiza făcută când am elaborat bugetul pentru 2022, am alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi, și pentru struguri de masă, zootehnie sau zona vegetală”, a declarat parlamentarul social democrat la Digi24.

Sursa citată mai arată că ministrul Agriculturii s-a referit și la prețul cartofilor, precizând că producția este suficientă pentru întreaga populație, însă depozitele în care pot fi păstrați iarna și primăvara lipsesc.  Legat de acest aspect, deputatul PSD de Olt Adrian Chesnoiu a menționat că vor fi înființate depozite pentru cartofi, suma alocată pentru aceste investiții fiind de 50 milioane de euro.

Totodată, potrivit Digi24.ro, parlamentarul a spus că în următoarea perioadă pe piață apar legume din producția proprie și că familiile din mediul rural vor avea produse alimentare obținute în grădinile lor, fapt ce va duce la ieftinirea prețurilor.

„Pachetul anunțat aseară (luni, 11 aprilie n.r.) vizează măsuri concrete de sprijin a populației, iar dacă vorbim de sectorul agricol sunt anumite intervenții structurale, strategice pentru intervenții în sectorul agroalimentar”, a mai declarat ministrul Chesnoiu la Digi24.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți