”Curăţăm România!”: Peste 300 de tone de deşeuri adunate în primele 15 zile ale campaniei

Peste 300 de tone de deşeuri au fost colectate la nivelul întregii ţări în primele două săptămâni de la debutul campaniei naţionale „Curăţăm România!”, prin acţiunile organizate de instituţiile din structura Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), a anunţat, joi, instituţia.

În primele două săptămâni s-au desfăşurat în întreaga ţară activităţi care, pe lângă ecologizare, au vizat educarea tinerilor, dar şi popularizarea măsurilor luate la nivel european în ceea ce priveste protecţia mediului înconjurător, prin explicarea regulilor ce trebuie respectate de către cetăţeni pentru păstrarea integrităţii mediului, a propriei sănătăţi şi pentru creşterea calităţii vieţii.

Potrivit sursei citate, prin acţiunile organizate de instituţiile din structura MMAP s-a colectat până acum o cantitate de peste 300.000 de kilograme deşeuri abandonate, toţi cei implicaţi contribuind astfel la dezvoltarea spiritului civic şi a respectului faţă de mediu şi faţă de comunitatea din care fac parte.

„Cele peste 300 de tone de deşeuri colectate în cadrul a peste 600 de acţiuni de ecologizare organizate în primele 2 săptămâni de campanie reprezintă cifre semnificative, însă şi mai însemnată este cantitatea de deşeuri abandonate de semenii noştri, pe care încă le întâlnim peste tot prin ţară. Noi suntem determinaţi să continuăm şi ne bucurăm că din ce în ce mai multe entităţi ni se alătură. Mâine este Ziua Internaţională a Pământului, iar creştinii ortodocşi sărbătoresc Vinerea Mare. Ar trebui să fie un prilej de reflecţie şi un moment în care să tragem linie. Să schimbăm ceva în viaţa noastră şi în felul în care ne raportăm la lumea înconjurătoare, la mediu, în special, deoarece Pământul este casa noastră, unica pe care o avem. Fac un apel la toată lumea, să încetăm să mai aruncăm deşeuri în zone nepermise, să învăţăm să ne pese şi să ne implicăm chiar şi atunci când nu ne obligă cineva sau când ne forţează perspectiva unor amenzi!”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Până în acest moment, zeci de primării s-au implicat alături de instituţiile din structura MMAP, chiar înainte de a demara sesiunea de finanţare organizată de Administraţia Fondului pentru Mediu. De asemenea, 128 de UAT-uri de pe raza a 34 de judeţe au depus dosare de finanţare a campaniei prin AFM, în valoare totală de peste 1.200.000 lei.

„Există la nivel de judeţ echipe de lucru coordonate de Instituţia Prefectului formate din reprezentanţi ai tuturor serviciilor deconcentrate ale MMAP, ai Consiliului Judeţean, ai Asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI), ai Inspectoratului Şcolar Judeţean care lucrează cu sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne”, precizează MMAP în comunicatul transmis AGERPRES.

Potrivit datelor centralizate de MMAP, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a colectat 131.624 kg deşeuri (preponderent PET-uri, doze de aluminiu, plastic şi deşeuri menajere), fiind organizate 262 de acţiuni la care au participat 3.441 de voluntari şi 2.312 de angajaţi ai RNP din 188 ocoale silvice de la nivelul tuturor direcţiilor silvice din ţară.

De asemenea, Administraţia Naţională Apele Romane (ANAR) a reuşit să adune 131.138 kg deşeuri în cadrul celor 355 de acţiuni de ecologizare. Au participat aproximativ 1.000 de angajaţi de la 11 Administraţii Bazinale de Apă (ABA), în colaborare cu peste 100 de primării, 500 de voluntari, peste 50 şcoli gimnaziale şi reprezentanţi ai altor instituţii precum Salvamont Maramureş.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) a adunat 16.650 kg de deşeuri (în principal plastic, sticlă, hârtie/carton şi metal), în cadrul a nouă acţiuni de ecologizare pe raza UAT Sulina, Murighiol, Sf. Gheorghe, Somova, Crişan, Maliuc, Chilia Veche, Ceatalchioi, Ceamurlia de Jos, la care au participat 65 de angajaţi ai RBDD, 425 de elevi şi peste 150 de voluntari.

O altă instituţie din subordinea MMAP – Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) – a colectat 13.033 kg deşeuri prin cele 15 agenţii care s-au implicat în activităţi de ecologizare, deşi APM-urile aveau ca principală sarcină participarea la activităţi de informare/promovare şi conştientizare în colaborare cu primăriile şi inspectoratele şcolare judeţene (ISJ). Peste 1000 de elevi din 12 judeţe au fost implicaţi în diferite activităţi în parteneriat cu ISJ.

Nu în ultimul rând, Garda Naţională de Mediu (GNM) prin comisariatele judeţene a participat la 23 de întâlniri de lucru la nivelul instituţiei prefectului pentru stabilirea planului de acţiune pentru implementarea campaniei şi la 86 acţiuni de ecologizare alături de reprezentanţii UAT-urilor. Au avut loc „dialoguri verzi” cu elevii din 76 de unităţi şcolare şi 17 acţiuni de salubrizare cu sprijinul copiilor.

sursa: Agerpres.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<