9.1 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Procurorul Sorin Lia, desemnat candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii

- Advertisement -

Procurorii din raza Parchetului Curții de Apel Craiova și-au desemnat joi, 28 aprilie, candidatul la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul Sorin Lia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, a fost ales prin vot ca fiind candidat pentru un loc ce va reprezenta parchetele de pe lângă judecătorii în viitorul CSM, joi când au avut loc adunările generale ale procurorilor la toate cele 18 parchete din raza CA Craiova.

Alegerea membrilor în viitorul CSM se va face în data de 22 iunie. Componența viitorului Consiliu este alcătuită din cinci membri, din care unul de la parchetele de pe lângă judecătorii, doi membri de la parchetele de pe lângă tribunale și câte un membru de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorul șef al Parchetului Corabia spune că viitorul CSM va avea greaua misiune ce implică atât lupta pentru stoparea demolării sistemului judiciar, cât şi repararea daunelor provocate în contextul în care urmează promovarea unei ample reforme legislative cuprinzând atât reforma legilor justiţiei cât şi modificări esenţiale ale codurilor penale şi de procedură penală. „Noului Consiliu îi revine misiunea de a recâştiga încrederea fiecărui magistrat, lucru care nu poate fi realizat decât prin îndeplinirea în mod real a rolului său veritabil de garant al independenţei justiţiei”, a adăugat Sorin Lia, candidatul pentru o funcție în CSM, pe unul dintre locurile reprezentanților pentru parchetele de pe lângă judecătorii.

Procurorul Lia este copreședinte al Asociației Inițiativa pentru Justiției, în ultimii ani implicându-se activ în lupta pentru apărarea justiţiei şi a statului de drept. În anul 2018, acesta, împreună cu procurorul Bogdan Ciprian Pîrlog, au reușit înfiinţarea acestei asociaţii a procurorilor, care a reunit membri procurori şi membri de onoare judecători.

„Asociaţia a fost înfiinţată în contextul protestelor faţă de modificările legilor justiţiei, modificări care erau criticate la acea vreme de o enormă majoritate a colegilor procurori şi judecători. Aceasta a conferit un cadru legal pentru a putea lua poziţie şi a putea susţine punctul nostru de vedere faţă de problemele care ameninţau însăşi ideea de stat de drept; au participat la protestele magistraţilor români la Bruxelles, unde colegi belgieni şi germani au susţinut cauza noastră; au participat la întâlniri de lucru cu reprezentanţii Comisiei Europene ori ambasadelor susţinând respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei; au oferit întreg suportul în întâlniri de lucru la Ministerul Justiţiei şi Comisiile Parlamentare pentru conturarea unei legislaţii care să asigure independenţa justiţiei”, a subliniat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți