14.7 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ce poți vedea la Muzeul Județean Olt. Oase și măsele de mamuți descoperite la Slatina și un colier din dinți de cal găsit la Piatra Olt

- Advertisement -

În colecțiile Muzeului Județean Olt se păstrează la această dată mai multe descoperiri făcute de-a lungul vremii, iar printre acestea sunt oase și măsele de mamuți ce au fost găsite la Slatina, undeva în albia râului Olt și în zona Strehareți, dar și un colier din dinți de cal, care datează din epoca modernă și a fost găsit în urmă cu trei decenii la Enoșești (Piatra Olt).

Cele câteva fragmente de oase și de măsele de mamuți au o vechime probabilă de 20.000 – 40.000 de ani, spun reprezentanții Muzeului Județean.

„Acestea provin din descoperiri întâmplătoare realizate la Slatina, în albia râului Olt și în zona Strehareți. Având în vedere numărul relativ mare al pieselor păstrate, comparativ cu descoperirile din alte zone ale țării, se poate presupune că aici a existat o importantă zonă paleontologică. În Paleolitic omul vâna mamutul pentru a-și procura hrana și utiliza blana, fildeșii și oasele pentru a construi locuințe. De asemenea, sunt cunoscute unelte și pandantive realizate din fildeș. Mamuții erau foarte importanți pentru oameni, ajungându-se inclusiv să fie pictați în peșterile locuite”, arată arheologul Mihaela Bleoancă.

Colierul din dinți de cal de la Enoșești – Acidava (Dacia Malvensis) a fost găsit în anul 1991. Este un colier din epoca romană, format din 44 de dinți de cal, din care 31 sunt întregi și 13 fragmentari, descoperit în cursul cercetărilor arheologice întreprinse în zona respectivă în anul 1991.

„Toți dinții prezintă câte două perforații, pentru prinderea pe ață. Piesa este o raritate, prin prisma faptului că este compusă dintr-un număr mare de dinți, comparativ cu multe alte descoperiri din țară. Totodată, merită amintit efortul realizat pentru perforarea dinților, cunoscut fiind faptul că aceștia se prelucrează foarte greu”, transmite arheologul Florin Ciulavu.

Reprezentanții instituției culturale îi invită pe olteni să viziteze Muzeul Județean Olt pentru a afla istoria unor obiecte interesante din mai multe epoci istorice, descoperite de-a lungul anilor pe teritoriul județului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți