10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Pacienții suspecți de diabet zaharat pot face investigații în baza biletelor de trimitere date de medicii de familie

- Advertisement -

Casa de Asigurări de Sănătate Olt anunță că pe lângă celelalte servicii deja existente, pentru depistarea precoce a factorilor de risc asociați bolilor cronice cu impact major în sănătatea publică, autoritățile sanitare au mai introdus de la 1 aprilie reglementări speciale necesare pentru prevenirea, depistarea și tratamentul diabetului zaharat. Astfel, deja de o lună, medicii de familie pot da bilete de trimitere pentru efectuarea testului de toleranță la glucoză și a hemoglobinei glicozilate.

„În cadrul serviciilor de prevenție acordate de medicii de familie pentru asigurații adulți cu vârsta de 18 ani și peste, supraponderali/obezi și/sau care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru diabetul zaharat, se recomandă efectuarea testului de toleranță la glucoză per os (TTGO) și a hemoglobinei glicozilate (HBA1c). Biletul de trimitere se întocmeşte distinct pentru aceste investigaţii paraclinice cu completarea câmpului corespunzător prevenţiei”, transmit reprezentanții CAS.

Sursa citată mai spune că în funcție de rezultatele investigațiilor recomandate, medicul de familie poate să includă pacientul în Programul Național de Diabet Zaharat și să inițieze tratamentul cu DCI Metforminum.

„Dacă la consultațiile ulterioare de control valoarea hemoglobinei glicozilate este ≥6,5%, medicul de familie va trimite pacientul pentru consultație la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau la medici cu competenţă/atestat în diabet”, mai precizează Casa de Sănătate Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți