22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Senatorul Stănescu, printre parlamentarii PSD care au inițiat un proiect privind completarea Legii cetățeniei române

- Advertisement -

Paul Stănescu, senator de Olt și secretar general al Partidului Social Democrat, este unul cei aproximativ 30 de parlamentari PSD care susțin familiile formate din români căsătoriți cu străini și care locuiesc în afara granițelor României. În acest sens, aceștia doresc ca persoanei căsătorite cu un român și care trăiește în străinătate cu acesta, de cel puțin 10 ani din ziua căsătoriei, să-i fie permis să ceară statului român dobândirea cetățeniei române.

Concret, propunerea legislativă a parlamentarului social democrat Stănescu, împreună cu alți colegi de partid, este completarea Legii 21 din anul 1991 a cetățeniei române, prin introducerea unei noi litere, la alineatul 1 al articolului 8, după litera a), cu următorul cuprins: „Este căsătorită și conviețuiește în străinătate, cu un cetățean român, de cel puțin 10 ani de la data căsătoriei”.

„În ultimele decenii, mulți cetățeni români s-au căsătorit cu cetățeni străini și locuiesc în afara țării. Soții acestora, cetățeni străini, deși nu au domiciliat niciodată în România, au învățat limba română, împărtășesc valori și tradiții românești, dovedesc cunoaștere și interes pentru cultura și istoria poporului român, sunt atașați civilizației noastre. Unii dovedesc, prin atitudine, loialitate față de statul român și ar dori să dobândească cetățenia română, dar legea cetățenei în vigoare le condiționează îndeplinirea acestei dorințe de o ședere îndelungată pe teritoriul României, ceea ce, în condițiile mobilității accentuate a oamenilor în societatea modernă, face, practic, imposibilă această opțiune, lipsind statul român de cetățeni care ar putea avea contribuții importante la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești. În cadrul acestor familii mixte, însăşi convieţuirea îndelungată a soţilor creează premisele unor legături spirituale strânse ale soţilor cetăţenilor români, cu tradiţiile şi cultura românească, iar acordarea cetăţeniei române, la cererea acestora, ar însemna transformarea acestor legături spirituale strânse, în raporturi de cetăţenie cu statul român”, a declarat senatorul PSD de Olt Paul Stănescu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți