Un lăcaș de cult din Olt, a cărui existență se leagă de domnitorii Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, Mănăstirea Brâncoveni, a fost ținta unui proiect ambițios, în valoare de aproape 5 milioane de euro, care s-a derulat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 ce a permis finanțarea cu bani europeni a restaurării unor clădiri de patrimoniu istoric și cultural de mare importanță regională sau națională.
Mănăstirea care este una ortodoxă de maici, aflată la o distanță de numai 20 de kilometri de Slatina, municipiul reședință a județului, este cea care a gestionat proiectul de consolidare, restaurare, reconstituire, conservare și punere în valoare a ansamblului arhitectural.
„Lucrările, care au fost finalizate și urmează să fie recepționate, au avut o valoare totală de aproximativ 21,6 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 21,2 milioane de lei. Investițiile sunt derulate în cadrul Axei Prioritare 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, se arată într-un comunicat remis de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud – Vest Oltenia.
Potrivit sursei citate, lucrările din Palatul Domnesc au urmărit să redea sălilor specificul brâncovenesc, fiind amenajat, totodată, un spațiu exterior cu destinația de lapidarium, unde vor fi expuse coloane din piatră și alte obiecte provenite de la biserici demolate de regimul comunist.
„Corpul de sud al ansamblului arhitectural a fost consolidat, în timp ce lucrările la corpul de vest au avut ca scop restaurarea parterului cu destinația de lapidarium și redesenarea fațadei în stil brâncovenesc. De asemenea, s-a intervenit pentru consolidarea, restaurarea și conservarea componentelor artistice din piatră, precum coloane sau ancadramente, au fost modernizate instalațiile electrice, termice, sanitare și a fost realizat un sistem de hidranți exteriori”, mai transmit reprezentanții ADR Sud – Vest Oltenia.
„S-a făcut o drenare, în spatele muzeului, să se colecteze apa, să eliminăm umiditatea. După aceea, s-a intervenit la muzeu. Au fost refăcute toate camerele din interiorul muzeului. De asemenea, la corpul de clădire din sud, s-a intervenit la acoperiș, s-a făcut o bibliotecă foarte frumoasă”, a explicat Eufrosina Stancu, maica stareță a Mănăstirii Brâncoveni.
Lăcașul de cult, ale cărui origini datează din secolul al XVII-lea, a fost ctitorit de domnitorul Matei Basarab, care a copilărit la Brâncoveni.
„Constantin Brâncoveanu, care își petrecuse aici copilăria și adolescența, și doi dintre fiii săi sunt cei care au ridicat, însă, biserica cea mare a mănăstirii. De altfel, la Brâncoveni, sunt înmormântați mai mulți membri ai familiei domnitorului. Desființată de Gheorghe Gheorghiu-Dej, Mănăstirea Brâncoveni a devenit cămin de bătrâni până în anii ‘70, când au început reparațiile pentru redeschiderea ei în anii ‘80. Din vremea domnitorului Matei Basarab, se păstrează turnul-clopotniță, spațioasele pivnițe boltite, precum și zidul de apărare prevăzut cu creneluri”, se mai arată în comunicat.
Trecerea timpului și excesul de umiditate din sol au afectat structurile de rezistență ale clădirilor, ale căror fundații sufereau de infiltrații de apă. Din acest motiv, una dintre lucrările executate în cadrul proiectului de consolidare și restaurare a Mănăstirii Brâncoveni a vizat realizarea unui sistem de preluare a apelor din pânza freatică și a precipitațiilor într-un dren de adâncime, care să protejeze fundațiile și clădirile.