Aproape 1,1 milioane de euro pentru realizarea unui sistem de transport inteligent în Slatina

„Asigurarea infrastructurii integrate ITS la nivelul municipiului Slatina” este proiectul ce urmează a fi dezbătut vineri, 13 mai, de aleșii locali în cadrul ședinței Consiliului Local, finanțarea sa fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, din Componenta C 1 – Fondul local – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde. Astfel, Primăria Slatina face un pas important pentru a dezvolta în zonele urbane funcționale din urbe un sistem integrat de management al mobilității care include și sistemul inteligent de management al parcărilor, nu doar sistemele care sunt implementate deja sau sunt în curs de a fi implementate.

Aproximativ 1,1 milioane de euro, fără TVA, este valoarea proiectului, iar din bugetul local se vor asigura cheltuielile neeligibile, precum și altele care vor apărea pe parcursul derulării sale. 30 iunie 2026 este data până când activitățile din proiect se vor implementa, după finalizare investiția din administrarea municipiului Slatina menținându-se obligatoriu minimum 5 ani de când este efectuată plata finală.

Care sunt componentele proiectului

Prin proiect, municipalitatea își dorește ca mobilitatea la nivelul orașului Slatina să fie sustenabilă, toate componente și sistemele urmîbd să fie integrate în cadrul unor platforme hardware și software noi.

Iar ca și componente ale proiectului, una dintre ele este: realizarea (proiectarea și implementarea) unei platforme hardware/software de Mobility as a Service (MaaS) pentru integrarea sistemelor de transport și furnizarea soluțiilor de mobilitate multi-modală. În această platformă vor fi integrate, în primă fază, cel puțin următoarele sisteme: sistemul de management al traficului, sistemul de management al transportului public (componenta de informare a călătorilor și cea de e-ticketing), sistemul de închiriere biciclete (cu posibilitatea extinderii la trotinete și biciclete electrice), sistemul de stații de încărcare vehicule electrice și sistemul inteligent de management al parcărilor.

„Pentru aceste sisteme integrate se vor avea în vedere cel puțin următoarele: informarea cu privire la disponibilitate serviciului oferit (inclusiv rezervarea acestuia) și integrarea tarifară (oferirea unui tarif unic care include mai multe servicii furnizate de sistemele integrate în platforma MaaS)”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi supus aprobării.

O altă componentă este realizarea (proiectarea și implementarea) unui sistem inteligent de management al parcărilor cu următoarele componente: rețea de senzori (inclusiv camere video) pentru monitorizarea locurilor de parcare, sistem de gestiune a locurilor de parcare, sistem de plată pentru serviciile de parcare, sistem de restricționare a accesului la locurile de parcare, sistem de informare și rezervare a locurilor de parcare, componenta de interfațare și integrare cu alte sisteme (la nivel software API, hardware – interfețe și module de interfațare).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<