Fostul primar al comunei Vitomirești și alți oameni de afaceri, în arest preventiv

Ion Robert Rotea, fostul primar al comunei Vitomirești, împreună cu oamenii de afaceri Mircea Ungureanu și Gheorghe Trăneci, au fost arestați preventiv joi de magistrații Tribunalului Dolj, pentru o perioadă de 30 de zile, sentința nefiind una definitivă și putând fi contestată. Cei trei se află în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Poliției Dolj, fiind cercetați într-un dosar penal instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcției Naționale Anticorupție, care miercuri au dispus împotriva lor măsura reținerii pentru 24 de ore. Printre infracțiunile comise de fostul edil Rotea se numără abuzul în serviciu și instigare la spălare a banilor.

Potrivit DNA, în sarcina inculpatului Ion Robert Rotea, la data faptelor primar al comunei Vitomirești, județul Olt, s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave; fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată; complicitate la obținerea ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; complicitate la fals intelectual; luare de mită; instigare la spălare a banilor.

Aceeași sursă arată că unul dintre administratorii societăților comerciale este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave; complicitate la obținerea ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; complicitate la fals intelectual; dare de mită, în timp ce celălalt este cercetat penal pentru complicitate la dare de mită și spălare a banilor.

„În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: La data de 9 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomirești, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert și o asociere de firme, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect «Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomirești, județul Olt». A doua zi, fără știrea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuția parțială a lucrărilor. În contextul menționat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpatul Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate. Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomirești în cuantum de 19.073.538 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă. De menționat este faptul că, fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obținute de inculpatul Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (parte din ele emise de către liderul asocierii). Pentru «serviciile» de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuințe situate în mun. Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați. Celor trei inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se arată în comunicatul remis de procurorii anticorupție din Craiova, care au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<