17.6 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ansambluri din Republica Moldova și Slovacia, invitați la Concursul „Călușul Românesc” din Slatina. Au început repetițiile generale

- Advertisement -

Vineri a fost o primă zi a repetițiilor generale a aceea ce se va întâmpla la începutul ediției din acest an a Concursului Copiilor „Călușul Românesc” de la Slatina, ajuns la cea de-a XXII-a ediție, care va avea loc în Parcul Tineretului. Surpriza din acest an este realizarea unui tablou etnografic intitulat „Hora oltenească”, o horă a prieteniei, în care se vor prinde în jur de 2.000 de copii, 1.200 dintre ei fiind membri ai ansamblurilor folclorice din județ, iar 700 din alte județe ale țării, inclusiv din Republica Moldova și Slovacia, care, așa cum spune profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, au învățat să joace acest dans.  

„Sunt repetițiile generale pentru tabloul coregrafic care se va desfășura în deschiderea Concursului Național «Călușul Românesc» de la Slatina, ediția 22, care se va desfășura în perioada 22 – 26 iunie. Este un tablou, intitulat «Hora oltenească», o horă a prieteniei, a oltenilor cu celelalte zone folclorice din țară, cu elemente și pași din toate subzonele folclorice ale județului nostru. Așa cum am obișnuit slătinenii, la fiecare festival, la fiecare concurs, avem câte un tablou coregrafic pregătit”, a declarat Brăileanu.

La repetițiile de vineri au fost undeva la 1.200 de copii din Olt, cărora li se vor alături la concurs alți 700 din țară, Moldova și Slovacia. Pe lângă coregrafii ansamblurilor din care aceștia fac parte și directorul Ilie Brăileanu, la acestea au mai fost prezenți și directorii de școlii, primari ai comunelor din care aceștia provin, precum și Adrian Bărbulete, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Olt.

„În această horă se vor strânge în jur de 2.000 de copii din județul Olt, din țară, dar și din Republica Moldova și Slovacia, care au reușit să o învețe  iar pe această cale țin să mulțumesc tuturor directorilor de unități de învățământ și primarilor, bineînțeles Consiliului Județean și Primăriei Slatina pentru sprijinul acordat, în realizarea acestei manifestări. La ediția din acest an, noutatea este dorința tuturor copiilor și tuturor instructorilor de a participa la un festival după doi ani de zile în care nu am avut posibilitatea să ne întâlnim la festivaluri și sunt sigur că acest fapt va determina o participare și un entuziasm din partea participanților”, a subliniat directorul Palatului Copiilor Slatina.

Pe lângă acest eveniment cultural artistic, în săptămâna de imediat după Rusalii va fi organizat și a doua ediție a Festivalului Călușului Oltenesc, ce urmează a avea loc în mai multe localități ale județului.

„În perioada 12 – 19 iunie, avem Festivalul Călușului Oltenesc care se va desfășura în cinci localități ale județului Olt, ducem călușul la țărână, copiii vor dansa în curțile oamenior”, a adăugat Ilie Brăileanu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți