10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Deputatul PSD Albotă, printre parlamentarii inițiatori ai proiectului privind modificarea și completarea Legii privind înființarea ANL

- Advertisement -

Emil Albotă, deputat PSD de Olt, este unul dintre parlamentarii care au venit cu o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii 152 din anul 1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). Potrivit expunerii de motive, se consideră că actuala legislație cu privire la facilitățile de vânzare și închiriere de ANL a locuințelor destinate tinerilor a încercat, de-a lungul timpului, să acopere aspecte ce pot sta la baza metodelor de speculă, astfel încât accesul la aceste spații de locuit și posibilitatea transformării din chiriaș în proprietar să fie un proces echitabil și transparent.

„În prezent, după cumpărarea unei locuințe din cadrul programului ANL, proprietarul nu mai poate vinde locuința timp de 5 ani, interdicția vânzării fiind înscrisă în cartea funciară. Acest aspect este acoperitor pentru situația de speculă doar în cazul în care proprietarul, la finalizarea perioadei de minimum 1 an de chirie decide să vândă proprietatea, creându-și un avantaj financiar calculat la momentul închirierii locuinței respective. Dar, în condițiile în care chiriașul locuiește în locuința respectivă pe o perioadă de minimum 6 luni, cumpărarea și vânzarea ulterioară nu ar trebui condiționată, aspectele ce țin de speculă fiind improbabile”, a declarat social democratul oltean.

Potrivit deputatului PSD Albotă modificările propuse la Legea 152/198 mai vizează și stabilirea prelungirii contractului de închiriere pe perioade de câte 5 ani, în condițiile în care, în prezent, de la data repartizării locuinței, contractul inițial se încheie pe o perioadă de cinci ani, urmând, apoi, prelungirea succesivă, anuală.

„Prelungirea contractului de închiriere pe perioade de câte cinci ani vine în ajutorul chiriașului, în sensul în care valabilitatea contractului pe o perioadă de cinci ani ajută în situația încheierii contractelor de utilități și obținerea vizei de flotant, restul actelor cerute prin legislația în vigoare urmând a fi depuse anual, în vederea reactualizării datelor”, a subliniat parlamentarul Emil Albotă.

 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți