6.2 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

„Hălăi șa” va răsuna din prima zi de Rusalii în mai multe gospodării din județ. Începe Festivalul Călușului Oltenesc

- Advertisement -

Ne mai despart doar două zile până când cete de copii, chiar și vârstnici, vor începe a juca călușul, tradiționalul dans bărbătesc al oltenilor, în gospodăriilor din județul Olt. Printr-un eveniment cultural artistic, organizat sub egida Consiliului Județean, călușul va ajunge și anul acesta la țărână, în cinci localități unde, începând de duminică, 12 iunie, în prima zi de Rusalii, pentru o săptămână, va răsuna tradiționalul „Hălăi șa”. Totul are loc în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Călușului Oltenesc, care se va desfășura în centrele folclorice zonale Brâncoveni – 12 iunie, Giuvărăști – 13 iunie, Fărcașele – 17 iunie, Optași Măgura – 18 iunie și Dăneasa – 19 iunie. 

Păstrarea și valorificarea tradiției călușerești în educarea și formarea tinerilor din județul Olt este scopul acestui eveniment maraton ce este organizat de Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor  „Adrian  Băran”  Slatina, în parteriat cu Inspectoratul Școlar Județean  Olt și primăriile din cele cinci comune.

Obiectivele sale sunt susținerea formațiilor călușerești și cercetarea fenomenului călușeresc în toate vetrele folclorice ale județului Olt, creșterea numărului de tineri care sunt membri ai unei formații de călușari sau de dansuri populare la nivelul localităților și al județului Olt, precum și menținerea repertoriului călușeresc și a  identități folclorului coregrafic din județul Olt.

Care va fi programul spectacolelor din fiecare centru

Orele  09:00 – 10:00 – sosirea formațiilor de călușari și a  ansamblurilor folclorice

Orele  10:15 – 10,30 – ședință tehnică de organizare

Orele 10:30 – 13:00 – demonstrații artistice ale formațiilor de călușari invitate în toate satele localității organizatoare

Orele 13:30 – 15:00 – servirea mesei

Orele 15:00 – 15:30 – sosirea formațiilor de dansuri invitate la spectacolul de gală

Orele 17:00  – 21:00 – spectacol pe scenă în aer liber, cu sunet și dotări tehnice corespunzătoare

După acest festival, la Slatina, în perioada 22 – 26 iunie, va avea loc și cea de-a XXII-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”. Surpriza acestui an este realizarea unui tablou etnografic intitulat „Hora oltenească”, o horă a prieteniei, în care se vor prinde în jur de 2.000 de copii, 1.200 dintre ei fiind membri ai ansamblurilor folclorice din județ, iar 700 din alte județe ale țării, inclusiv din Republica Moldova și Slovacia, care, așa cum declară profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, unul dintre organizatori, au învățat să joace acest dans. Evenimentul se va desfășura în Parcul Tineretului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți