Prefectul Homorean: „Eforturile întreprinse pentru descongestionarea crizei financiare de la TMK, încununate de succes”

Situația de la compania TMK Artrom pare să aibă rezolvare, pentru moment, după ce Agenția Națională de Administrare Fiscală a prelungit derogarea financiară până la data de 30 iunie. Totodată, o soluție a fost oferită de Executiv și pe termen lung, în ședința Guvernului de joi fiind aprobată Ordonanța de Urgență care stabilește un mecanism de control care să asigure respectarea de societate a sancțiunilor internaționale, sub monitorizarea Ministerului Economiei.

O implicare activă în descongestionarea crizei financiare de la societatea care produce țevi de oțel fără sudură a avut-o și prefectul de Olt Florin Homorean, eforturile sale fiind încununate cu succes.

„Eforturile pe care le-am întreprins pentru descongestionarea crizei financiare de la societatea TMK ARTROM, societatea slătineană cu acționariat rusesc aflată sub incidența sancțiunilor europene, au fost încununate de succes. Astăzi (joi, 9 iunie n.r.), ca primă soluție temporară, a fost prelungită până pe data de 30 iunie derogarea financiară acordată de ANAF, care îi permite societății să nu-și închidă porțile în perioada imediat următoare. Tot în cursul zilei de astăzi (joi n.r.) a venit și soluția pe termen lung oferită de Guvernul României. Astfel, în cadrul ședinței de guvern de astăzi a fost aprobată Ordonanța de Urgență care stabilește un mecanism de control care să asigure respectarea de către companie a sancțiunilor internaționale, sub monitorizarea Ministerului Economiei. În baza acestui mecanism, vor putea fi permise accesarea fondurilor necesare pentru continuarea activității economice, plata salariilor angajaților, plata utilităților, a serviciilor, taxelor, contribuțiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenți activității de producție, achiziție și vânzare”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Pentru găsirea unei rezolvări a problemelor pe care societatea le are, angajații TMK Artrom au protestat și joi în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului. Au fost 700 de salariați atât de la fabrica din municipiul Slatina, cât și de la cea din Reșița, care și-au strigat nemulțumirile în stradă.

„Confederația Națională Sindicală «Cartel ALFA» – Uniunea Sindicală Teritorială Filiala Olt a protestat împreună cu colegii de la TMK Artrom, în fața Guvernului României, pentru deblocarea conturilor societății și emiterea unui act normativ care sa permită funcționarea celor două fabrici de la Slatina și Reșița, prin derogare de la sancțiunile Comisiei Europene. (…) Rezultatul a fost 100% pozitiv și s-a obținut o nouă derogare, precum și punerea pe ordinea de zi a OUG care să deblocheze activitatea societății TMK. (…)”, a declarat Cristel Ioțu, președintele Sindicatului „Cartel ALFA” Olt.

Problemele financiare de la TMK Artrom au apărut în luna martie a acestui an, când aproximativ 2.400 de salariați de la societățile din Slatina şi Reşiţa și-au primit salariile cu o întârziere de aproape două săptămâni. Atunci, societatea a fost în imposibilitatea de a efectua plăţile, având în vedere că pe 10 martie, în contextul sancţiunilor europene împotriva unor afaceriști ruși, i-au fost blocate conturile. Abia după intervenția reprezentanților Agenției Naționale de Administrare Fiscală, de la începutul lunii aprilie, angajații fabricilor au putut să-și primească banii. Derogarea, care a permis continuarea activității fără alte blocaje, a fost de 60 de zile. Însă, aceasta expira la sfârșitul acestei săptămâni, iar conturile TMK urmau a fi din nou blocate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<