19.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Festivalul Internațional de Folclor „Călușul Românesc”, la ediția 51 în municipiul Caracal

- Advertisement -

Am intrat în Săptămâna Rusaliilor, iar în zilele următoare în gospodăriile cetățenilor din mai multe localități ale județului se vor auzi strigătele de „Hălăi-șa” și clinchetele de clopoței ale călușarilor. În acest sens sunt organizate, încă din prima zi a Rusaliilor și până săptămâna, mai multe evenimente cultural artistice dedicate tradiționalului dans bărbătesc al oltenilor, călușul. Pe lângă manifestarea maraton Festivalul Călușului Oltenesc, care este la a doua ediție și are loc în cinci comune din Olt, încă o manifestare de acest gen se va desfășura în municipiul Caracal, în perioada 17 – 19 iunie. Este vorba despre Festivalul Internațional de Folclor „Călușul Românesc”, ajuns la cea de-a 51- ediție.

Pe lângă tradiționala paradă a portului popular și demonstrațiile de virtuozitate ale participanților, la Teatrul de Vară din Parcul „Constantin Poroineanu” din Caracal va fi concursul călușăresc propriu-zis, precum și spectacole folclorice. Organizatori vor fi Primăria și Consiliul Local Caracal, dar și Centrul Cultural Municipal „Radu Șerban” Caracal.

„Contemporan cu veșnicia, obiceiul Călușului va dăinui atâta timp cât va exista viaţă pe acest pământ românesc, iar recunoașterea acestei valori de patrimoniu imaterial de către UNESCO este încă un motiv pentru care, anual, în Caracal are loc Festivalul Internațional de Folclor «Călușul Românesc». Anul acesta se împlinesc 51 de ani de când, în Săptămâna Rusaliilor, călușul s-a mutat din ograda gospodarilor pe scena Teatrului de Vară, oferind spectatorilor un regal de virtuozitate însoțit de strigăte de Hălăi-șa și clinchete de clopoței. Veniți să urmăriți acest viu document al raportului om-natural-supranatural în perioada 17 – 19 iunie 2022!”, este invitația pe care o adresează reprezentanții Centrului Cultural din Caracal.

Pe întreaga perioadă a celei de-a 51-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Călușul Românesc” Caracal,  tabloul va fi întregit de Târgul romanațean al meșterilor populari, care va fi situat chiar în proximitatea Teatrului de Vară.

După Caracal, un eveniment important dedicat călușului va avea loc și în municipiul Slatina, în Parcul Tineretului, respectiv ediția cu numărul 22 a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”. Surpriza de anul acesta este realizarea tabloului etnografic „Hora oltenească”, o horă a prieteniei, în care se vor prinde în jur de 2.000 de copii, membri ai ansamblurilor folclorice din județul Olt, dar și din țară, inclusiv din Republica Moldova și Slovacia, cu toții fiind în sincron.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți