10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Peste 3.000 de elevi absolvenți ai clasei a opta, susțin examenul de Evaluare Națională în județul Olt

- Advertisement -

14 iunie este data de începe a examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a, acesta urmând a se încheia pe 30 iunie. Iustina Marica, inspectorul școlar adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Olt a spus că la nivelul județului sunt puțin peste 3.000 de absolvenți ai ciclului gimnazial, mai precis 3.059, care s-au înscris pentru a susține probele acestui examen.

Potrivit adjunctului ISJ, în Olt sunt 75 de centre de examen, dar și un centru de evaluare la Școala Gimnazială Nr. 1 din municipiul Slatina, unde se vor corecta lucrările venite din alte județe, iar din numărul total sunt 12 elevi de a opta care susțin Evaluarea Națională, având situații speciale, respectiv unele probleme medicale, printre ei fiind și un absolvent de gimnaziu de la Liceul cu Program Sportiv Slatina care are varicelă.

Examenul a început marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmând a continua joi, 16 iunie, cu proba scrisă la Matematică. Pentru cei care dau și proba la Limba și literatura maternă, printre ei nefiind și elevi de a VIII-a din județ, aceasta va avea vineri, 17 iunie. Toate probele sunt monitorizate audio-video.

„Noi avem situația cu toți absolvenții clasei a VIII-a care sunt în număr de 3.059, plus 229 care au fost corigenți și nu intră în Evaluarea Națională. Așteptăm situația centrelor de evaluare, pentru a vedea exact câți s-au prezentat la proba de Limba și Literatura Română. Școlile i-au înscris și pe cei care au intenția de opta pentru școlile profesionale, care nu sunt obligați să dea Evaluarea Națională, pot să se înscrie fără examen. Toate centrele au preluat subiectele în această dimineață, nu au fost probleme. Cele două probe sunt înregistrate audio-video, sunt 75 de centre de examen în județ, plus un centru de evaluare la nivel județean care este la Școala Gimnazială Nr. 1 Slatina, unde vor veni lucrările din alt județ. Așteptăm și noi să vedem care este județul unde vom duce lucrările noastre, nu ni s-a comunicat încă”, a declarat Iustina Marica de la Inspectoratul Școlar.

Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00, iar contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 19:00, dar și ziua următoare, 24 iunie, între orele 08:00 – 12:00. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

„Candidații care depun/transmit contestațiile  completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (14 și 16 iunie, între orele 8:00 – 16:00, respectiv vineri, 17 iunie, între orele 8:00 -14:00),”, au transmis reprezentanții ministerului.

Rezultatele finale se vor afișa apoi joi, 30 iunie.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută, mai transmite ministerul.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți