3.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Doi liceeni de la centre de examen din Corabia și Balș, eliminați din Bacalaureat după ce au încercat să copieze la proba de română

- Advertisement -

S-au încheiat săptămâna trecută competențele de evaluare din cadrul sesiunii de vară a examenului național de Bacalaureat, iar de luni, 20 iunie, au început probele scrise ale examenului maturității. Aproape 3.300 de elevi de la clasele a XII-a și a XIII-a au absolvit ciclul liceal în anul 2022, însă doar 2.411 de liceeni din promoția curentă, dar și din cele anterioare, s-au și înscris pentru a susține probele. La cea de Limba și literatura română au fost 2.235 de înscriși, însă 57 au absentat din diverse motive, iar doi elevi au fost eliminați din BAC după ce au încercat să copieze.

Tentativele de fraudă au avut loc la centrele de examen organizate la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” Corabia și Liceul Tehniologic Nr. 1 Balș. Dacă în cazul primului licean s-a găsit un telefon mobil, cel de-al doilea avea mai multe fițuici asupra lui. Acum, elevii nu mai au dreptul să participe la următoarele probe scrise și nici la viitoarele două sesiuni ale Bacalaureatului, așa că abia pentru sesiunea din toamna anului 2023 aceștia pot să se reînscrie pentru a susține examenul.

Următoarea probă scrisă a sesiunii de vară a examenului maturității este programată pentru marți, 21 iunie, și este cea obligatorie a profilului, respectiv matematică și istorie, cele două discipline, în funcție de profil.

Miercuri, 22 iunie, se va desfpășura proba la alegere a profilului și specializării.

În Olt, Bacalaureatul de vară are loc în zece centre de examen, iar în județ sunt și trei centre de evaluare a lucrărilor venite din alte județe ale țării.

Afișarea primelor rezultate va fi în data de 27 iunie, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse sau transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun sau transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie, după ce în perioada 28 – 30 iunie contestațiile depuse vor fi rezolvate.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul poate fi apelat gratuit în perioada 20 – 23 iunie, între orele 8:00 – 16:00.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape, respectiv condiții: recunoașterea, echivalarea, susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5, cel puțin, la fiecare dintre acestea; media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie cel puțin 6.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți