O elevă de la Tia Mare, singura care a obținut media 10 la Evaluarea Națională. Promovabilitatea, în creștere față de anul trecut

Absolvenții clasei a VIII-a din județul Olt au aflat joi, 23 iunie, rezultatele pe care le-au obținut în urma susținerii celor două probe scrise, română și matematică, ale examenului de Evaluare Națională. A fost doar o singură elevă de la Școala Gimnazială „Leonida Marineanu” Tia Mare care a reușit performanța de avea nota 10 la ambele materii, așadar și media finală 10, numărul acestor medii de zece fiind în scădere față de anul trecut, când au fost cinci elevi care au încheiat ciclul gimnazial și au obținut această medie.

Totuși, față de anul trecut, în 2022 a crescut procentul de promovabilitate, în 2022 acesta fiind de 78,48%, și anume medii peste 5, față de 74,44%.

Chiar dacă a fost o singură de media 10, iar aceasta a aparținut tinerei Cristiana Irina Răduț de la școala din Tia Mare, au fost mai mulți absolvenți de a opta care au obținut nota 10 atât la proba scrisă de Limba și literatura română, respectiv 6, cât la proba scrisă de matematică, unde au fost 54 de elevi care au luat nota 10. La română, procentul de promovabilitate a fost de 84,62%, iar la matematică de 72,35%.

„Referitor la rezultatele de la Evaluarea Națională, avem șase note de 10 la Română și 54 la Matematcă. Procentul de promovabilitate este în acest an de 78,48 la sută, în creștere față de cel de anul trecut, când s-a înregistrat un procent de 74,44 la sută. A fost o singură medie de 10, la Tia Mare, o fetiță care a reușit să ia 10 la ambele probe”, a declarat Adrian Bărbulete, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Olt.

Aceeași sursă a spus că pe medii au fost 461 de elevi ce au obținut între 5 și 5,99, 465 între 6 și 6,99, 438 între 7 și 7,99, 419 între 8 și 8,99 și 343 între 9,99.

Nemulțumiții de note sau medii pot depune contestații în cursul zilei de joi, 23 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00, dar și ziua următoare, 24 iunie, între orele 08:00 – 12:00. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile  completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale se vor afișa apoi joi, 30 iunie.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

5 iulie 2022 este data la care elevii care au încheiat ciclul gimnazial își vor completa dosarele cu opțiunile privind intrarea la liceu.

În județ au fost 3.059 de absolvenți de clasa a VIII-a care s-au înscris pentru a susține anul acesta examenul de Evaluare Națională, însă la fiecare dintre cele două probe scrise au puțin peste 340 de elevi care au absentat.

sursă foto: Arhivă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<