10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ziua Drapelului Național, sărbătorită de oficialitățile județului pe platoul din fața Prefecturii Olt

- Advertisement -

Guvernul provizoriu al Țării Românești stabilea, prin Decretul 1 din 14/26 iunie 1848, drept drapel flamura în culori – albastru, galben, roșu, pe care era înscrisă deviza revoluționară „Libertate, Dreptate, Frăție”. S-au împlinit 174 de ani de atunci, însă Ziua Drapelului Național a fost stabilită ziua de 26 iunie, aceasta fiind proclamată prin Legea 96 din data de 20 mai 1998.

În Slatina, municipiul reședință a județului Olt, această zi a fost celebrată de mai multe autorități locale și județene pe platoul din fața Prefecturii. Printre cei prezenți au fost prefectul Florin Homorean, subprefectul Cosmin Floreanu, Ionuț Ivan, vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, viceprimarii Slatinei, dar și șefi ai instituțiilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale. De asemenea, un sobor de preoți al Episcopiei Slatinei și Romanaților a fost prezent pentru a ține o mică slujbă de sfințire a drapelului național ce a fost înălțat pe unul dintre stâlpii din fața instituției teritoriale a Guvernului României.

„Astăzi (duminică, 26 iunie n.r.) ne putem bucura din nou de o sărbătoare a neamului românesc, o sărbătoare în cadrul căreia să ne reamintim elementele identitare ale acestei țări: Ziua Drapelului Național al României. Este o zi specială ce reprezintă pentru toți românii prilejul de a privi cu gândul şi sufletul la trecutul neamului. În teatrele de operațiuni, în manifestările publice, în competiţiile sportive sau educaționale, drapelul național îi însoțește pe români de aproape două secole, ca dovadă de patriotism sau ca însemn al statului. Cu Tricolorul începe istoria noastră modernă, realizările din toate domeniile care ne definesc și deschiderea noastră spre lume prin tot ceea ce suntem. Drapelul românesc transmite semnificații importante. El sugerează verticalitatea poporului nostru, nevoia de pace și de stat suveran , dar și spiritul nostru de luptători pentru libertate și dreptate. Sugerează eroism, patriotism, spirit de sacrificiu și viitor. Pe lângă ceremoniile în care onorăm cu respect drapelul tricolor, avem așadar nevoie de consolidarea noastră, a tuturor, în jurul acestui însemn al istoriei, latinității și europenității noastre. Căci tricolorul românesc reprezintă cinstea față de trecutul nostru istoric, dar și un mesaj pe care îl transmitem viitorului: suntem un popor al libertății care a luptat și luptă pentru suveranitatea sa politică și economică, pentru emancipare și pentru democrație. (…) Onor drapelului românesc!”, a declarat Homorean, prefectul județului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți