11.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Constructorul UMB oprește lucrul pe toate șantierele. Rămâne deschis doar cel al Centurii Slatina de pe DEx 12, anunță Asociația Pro Infrastructură

- Advertisement -

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură transmit că UMB, constructorul celor patru tronsoane ale Drumului Expres Craiova – Slatina – Pitești, două dintre acestea străbătând și județul Olt, urmează a opri lucrul pe toate șantierele începând de luni, 11 iulie, motivul fiind că prețul contractelor nu este ajustat de autoritățile. Însă, există o excepție, iar aceasta este Centura ocolitoare a municipiului Slatina de pe Lotul 2 al Tronsonului II al DEx 12, unde lucrările sunt aproape gata, având în vedere că aceasta ar putea fi deschisă circulației rutiere în data de 28 iulie.

„UMB oprește lucrul pe toate șantierele! Unul dintre cei mai importanți antreprenori generali de pe proiectele majore de infrastructură rutieră a luat o decizie fără precedent: începând de luni, 11 iulie 2022, nu își va mai chema oamenii la muncă. Săptămâna curentă este una de odihnă, conform procedurilor interne, angajații UMB lucrând 14 ore pe zi plus sâmbetele. Sunt în pericol șapte proiecte care împreună depășesc 140 de kilometri, adică mai bine de o treime (aproape 36%) din totalul de 391 kilometri de autostradă și drum expres veritabil pe care România are în prezent contracte de execuție semnate! Excepție face doar DEx 12 – Centura Slatina, acolo unde cei de la UMB sunt foarte aproape de final și au confirmat că vor continua astfel încât să dea drumul la trafic în jurul datei de 28 iulie”, precizează asociația.

Nemulțumirea constructorului UMB, cu sediul principal la Bacău, este că autoritățile nu au ajustat valoarea contractelor, având în vedere creșterea alarmantă a prețului materialelor de construcții.

„Motivul? Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere le promite constructorilor, nu doar celor de la UMB, de peste jumătate de an că Guvernul va adopta prin Ordonanță de Urgență formula polinomială de ajustare a prețului contractelor, așa cum v-am explicat vinerea trecută: https://bit.ly/3NEOJ48.
Dar una este să promiți, alta este să faci. Așa că, până la noi ordine, cei de la UMB joacă tare și intră într-un soi de <<grevă>>, asumându-și niște riscuri contractuale semnificative: penalități de întârziere sau, în caz extrem, pierderea garanției de bună execuție. Situația este foarte gravă. Ar fi un dezastru dacă lucrurile ar degenera și s-ar ajunge la încetarea de comun acord sau rezilierea unui singur contract, darămite a tuturor, adică a 36% din totalul kilometrilor de autostradă și drum expres aflați în execuție!”, au adăugat reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Două tronsoane ale șoselei de mare viteză trec prin județ.

Tronsonul II, cu două loturi, cu punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final municipiul Slatina, la intersecția cu Drumul Național 65 – European 574. Acesta traversează teritoriile administrative ale localităților Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Milcov, Slatina și Valea Mare. Dacă Lotul 2 se anunță a fi deschis la sfârșit de iulie, Lotul 1, între orașele Balș și Piatra Olt, care include Centura ocolitoare a Balșului, a fost inaugurat pe 21 aprilie.

Pe lângă acest tronson, județul Olt mai este tranzitat și de Tronsonul 3, care trece prin unitățile administrativ teritoriale Valea Mare, Priseaca, Scornicești, Optași Măgura, Tătulești și Colonești, până la limita județelor Olt și Argeș.

Drumul Expres Craiova – Slatina – Pitești este împărțit în patru tronsoane. Va avea o lungime de peste 121 kilometri și câte două benzi pe fiecare sens, fiind realizate 10 intersecții rutiere și 75 de poduri și pasaje, limita maximă de viteză admisă fiind de 120 de kilometri pe oră.

Valoarea estimată a întregului proiect fiind puțin peste 5,5 miliarde de lei, fiind finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Conform proiectului, investiția ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2023.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți