22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

DNA a început urmărirea penală a lui Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii. Și alte persoane sunt anchetate

- Advertisement -

Adrian Chesnoiu, deputat PSD de Olt și fost ministru al Agriculturii, a fost luni să dea declarații cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse într-un dosar penal în fața procurorilor de la Serviciul Teritoriale Timișoara al Direcției Naționale Anticorupție, în privința sa fiind începută urmărirea penală. Înainte, parlamentarii au vitat pentru a-i ridica imunitatea, așa cum au cerut anchetatorii. Ieșind din DNA, deputatul social democrat nu a vrut să facă niciun fel de declarații.  

Acuzațiile aduse lui Chesnoiu de procurorii anticorupție sunt instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității și abuz în serviciu, iar anchetatorii mai spun că există și alți urmăriți penal în același dosar.

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 544/VIII/3 din 23 iunie 2022, ca urmare a ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de: instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.  Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”, se arată într-un comunicat remis pe 11 iulie de DNA.

În ordonanța procurorilor se arată că fostul ministru al Agriculturii ar fi determinat o persoană din subordine, membru în mai multe comisii de examinare la vremea comiterii faptelor, să furnizeze unei persoane de încredere a lui Adrian Chesnoiu o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute în patru concursuri pentru ocuparea unor posturi.

„În perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați «agreați» dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, mai precizează anchetatorii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți