Senatorul PSD de Olt Stănescu: „Includerea sistemului de irigații în PNRR este o prioritate a României”

Paul Stănescu, senator PSD de Olt și secretar general al PSD, a făcut joi o declarație de presă în care spune că formațiunea politică din care face parte, ministrul Agriculturii și coaliția guvernamentală fac tot posibilul să găsească măsuri urgente și clare pentru a salva munca agricultorilor, care anul acesta este tot mai afectată de secetă. Parlamentarul social democrat declară că „includerea sistemului de irigații în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență n.r.) nu mai este de mult timp doar un obiectiv politic al PSD, este o prioritate a României. (…) Asigurarea securității alimentare a depășit granițele naționale. Aceasta este deja o urgență europeană”.

„Seceta care afectează și astăzi iremediabil munca fermierilor români și produsele care ajung pe masa noastră nu va putea fi combătută fără un sistem de irigații național. Știm deja acest lucru. Dar, în ciuda acestui adevăr, încă nu avem prinse în PNRR fondurile necesare pentru modernizarea și salvarea agriculturii românești. Suntem în situația în care greșeala prostească sau intenționată a USR, de a nu prinde în PNRR sistemul de irigații, se vede cu ochiul liber pe câmpurile arse de soare. Aceasta trebuie reparată urgent pentru binele tuturor. Astăzi, PSD, ministrul agriculturii și coaliția guvernamentală, fac tot ce le stă în putință pentru a veni cu măsuri urgente și clare pentru a salva munca agricultorilor. Dar, soluția pentru o agricultură modernă nu o reprezintă un pansament aplicat din când în când, ci un medicament puternic cu efecte pe termen lung: un sistem de irigații național”, a declarat senatorul PSD de Olt.

Stănescu mai spune că ar trebui să fie destul de clar că, în contextul crizelor succesive și suprapuse prin care trecem, acesta nu mai poate fi doar o preocupare a PSD.

„Și coaliția de guvernare a înțeles cu ce ne confruntăm. Dar este crucial să existe un efort coordonat și unitar de a susține în fața instituțiilor europene modificarea PNRR. Vreau să cred că măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, toate forțele politice înțeleg că România are nevoie de un sistem de irigații modern. Nu doar coaliția de guvernare trebuie să vadă cât mai departe. Nu mai este timp de piedici.  Schimbarea climatică și fenomenele de deșertificare cu care ne confruntăm nu vor afecta doar economia românească și ceea ce vor pune românii pe masă, ci și securitatea alimentară europeană”, a precizat parlamentarul social democrat.

Tot acesta afirmă că „includerea sistemului de irigații în PNRR este o prioritate a României”.

„Includerea sistemului de irigații în PNRR nu mai este de mult timp doar un obiectiv politic al PSD. Este o prioritate a României și trebuie susținută de absolut toate partidele parlamentare, de societatea civilă, de mediul economic și, la fel de important, de către instituțiile europene. Asigurarea securității alimentare a depășit granițele naționale. Aceasta este deja o urgență europeană”, a subliniat Paul Stănescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<