3.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

David Popovici, decorat de Klaus Iohannis cu gradul de cavaler: „Rezultatele obligă autoritățile să facă din sport o prioritate”

- Advertisement -

Campionul mondial la înot David Popovici a fost decorat, miercuri, de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler. Și antrenorul sportivului, Adrian Rădulescu, a fost decorat de șeful statului cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler.

Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler lui David Popovici, dublu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta, „în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru talentul, dăruirea, devotamentul şi profesionalismul de excepţie dovedite”.

Klaus Iohannis şi-a exprimat aprecierea deosebită pentru parcursul deosebit al tânărului campion român:

„La doar 17 ani ați reușit performanța extraordinară de a deschide un nou capitol în istoria natației românești. În semn de prețuire, vă confer astăzi cea mai înaltă distincție a statului român pentru parcursul sportiv de excepție de până acum.

Prin multă muncă, antrenamente epuizante, sacrificii și încredere în forțele proprii, ați reușit să deveniți unul dintre cei mai tineri campioni mondiali din toate timpurile, să doborâți recorduri și să ajungeți de 2 ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial.

Dovediți în fiecare zi prin exemplul personal, o conduită morală de excepție, disciplină, maturitate și modestie, calități cu care ați cucerit inimile tuturor. Sunt convins că reprezentați o sursă de inspirație nu doar pentru copii și pentru românii de toate vârstele. Apreciez în mod deosebit energia cu care ați vorbit publicului despre participarea la activități sportive și despre beneficiile unui stil de viață activ și sănătos.”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai transmis totodată „mulțumiri și aprecieri familiilor, membrilor echipei, prietenilor și profesorilor” care l-au susținut și încurajat pe David Popovici.

Klaus Iohannis a subliniat şi întreaga sa apreciere pentru antrenorul Adrian Rădulescu.

„Lucrurile bune se fac în echipă, iar în spatele performanțelor lui David se află un alt tânăr excepțional. Adrian Rădulescu a demonstrat că este mai mult decât un antrenor. Este un profesionist desăvârșit, un adevărat mentor, prieten și un exemplu demn de urmat de către sportivii săi.”, a spus preşedintele.

Șeful statului a atras atenția că, „deși România are foarte mulți tineri sportivi cu potențial”, „din păcate, în domeniul infrastructurii sportive și al planurilor concrete de acțiune, suntem încă departe de a vorbi despre un aport esențial din partea statului”.

„Avem nevoie de o strategie clară pentru sportul românesc, de mai multe investiții și de oabordare foarte serioasă”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Fiecare tânăr sportiv trebuie să se simtă susţinut şi încurajat de autorităţi, iar aici fac un apel cât se poate de clar către decidenţi: Implicaţi-vă şi creaţi cadrul de care sportivii noştri au nevoie pentru a face performanţă! Sportivii noştri au nevoie de mai multă implicare din partea autorităţilor centrale şi locale, atât din punct de vedere financiar, cât şi prin dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii sportive, astfel încât aceştia să se poată antrena la cele mai înalte standarde”, a mai spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că autoritățile trebuie să facă din sport o prioritate: „Rezultatele sportivilor obligă autoritățile să facă o prioritate din acest domeniu. Sportul, în definitiv, este despre educație, disciplină, pasiune, talent, fair-play, este despre o societate care se dezvoltă armonios și sănătos”.

David Popovici: „Suntem doar la început”

David Popovici a luat apoi cuvântul și a început prin a „mulțumi statului român pentru această înaltă distincție”. Sportivul a afirmat, și în numele antrenorului Adrian Rădulescu, că este onorat și recunoscător și a mulțumit „românilor care ne-au fost aproape, care ne-au transmis energie pozitivă și aprecieri”.

Înotătorul a subliniat și el că este nevoie ca sportul să devină o prioritate națională.

„Aș vrea să menționez faptul că sunt convins că suntem doar la început și avem o misiune pe care încercăm să o ducem la capăt, anume să facem sportul o prioritate națională, un ambasador al țării, pentru că merită și poate face lucruri foarte frumoase”, a mai afirmat sportivul.

La Campionatele Mondiale de la Budapesta, David Popovici a obținut aurul în probele de 200 și 100 de metri.

Sportivul de doar 17 ani şi-a adjudecat aurul şi în finalele de 50 m, 100 m, 200 m liber şi ştafeta de 4×100 m liber masculin, la Campionatul European de înot pentru juniori.

sursa: Digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți