6.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Festivalul „Corabia de Aur”, reluat de autoritățile din orașul de la Dunăre, după doi ani de absență

- Advertisement -

15 – 18 septembrie 2022 este perioada în care Piața Independenței din orașul de la malul fluviului Dunărea, Corabia, va fi locația de desfășurare a celei de-a 47-a ediții a Festivalului Național de Muzică Populară și Ușoară „Corabia de Aur”.

Desfășurat timp de 46 de ani fără întrerupere, cu o pauză de doi ani din cauza pandemiei COVID, concursul, organizat de Primăria și Consiliul Local Corabia, împreună cu Consiliul Județean Olt și alte instituții culturale locale și județene, se adresează tinerilor soliști de muzică populară și ușoară din toată țara cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, scopul acestuia fiind descoperirea și valorificarea talentelor muzicale și interpretative.

Concurenții trebuie să se prezinte joi, 15 septembrie, la ora 12:00, la Casa de Cultură Corabia, când are loc preselecția. Apoi, vineri, 16 septembrie, cu începere de la ora 19:00, are loc secțiunea muzică populară, iar sâmbătă, 17 septembrie, tot de la 19:00, se va desfășura secțiunea de muzică ușoară.

Potrivit regulamentului de organizare, concurenții de la secțiunea muzică populară vor interpreta două melodii, din care una obligatoriu să fie fără acompaniament orchestral, o doină-baladă, specifice zonei pe care o reprezintă. Iar concurenții de la secțiunea muzică ușoară vor interpreta în concurs două melodii, din care una, obligatoriu, să fie din repertoriul românesc. Festivalul „Corabia de Aur”, reluat de autoritățile din orașul de la Dunăre, după doi ani de pauză, este un concurs de interpretare individuală și nu sunt admise grupuri. De asemenea, nu pot participa câștigători ai edițiilor trecute ale concursului.

Gala Laureaților este programată pentru ziua de duminică, 18 septembrie, ora de începere fiind 19:00.

Surpriza din acest an pregătită de autoritățile corăbiene este acordarea la fiecare dintre cele două secțiuni a trofeului, a cărui valoare este de 3.000 de lei și care până acum se acorda doar o singură dată, respectiv celui mai bun concurent, acesta putând fi atât de la secțiunea de muzică populară, cât și de la secțiunea de muzică ușoară.

La ultima ediție, cea din anul 2019, trofeul a fost câștigat de Daria Cojocaru din municipiul Craiova, județul Dolj, participantă la secțiunea de muzică ușoară.

Totodată, la ambele secțiuni vor mai fi acordate câte trei premii, respectiv 2.000 de lei – I, 1.500 de lei – II și 1.000 de lei – III. Se mai acordă premiul special „Gelu Barbancea” la secțiunea muzică populară – 500 de lei, premiul special „Jean Dașoveanu” la secțiunea muzică ușoară – 500 de lei, premiul special „Mitu Bucureșteanu” – 500 de lei și, indiferent de secțiune, se va mai oferi premiul de popularitate – 500 de lei.

Ca și în ultimii ani, Festivalul „Corabia de Aur” se desfășoară în cadrul manifestării culturale Zilele orașului Corabia, ajunsă la cea de-a noua ediție și desfășurată cu prilejul împlinirii a 424 de ani (1598 – 2022) de la prima atestare documentară a localității dunărene.

De-a lungul timpului, concursul a constituit o rampă de lansare pentru interpreţi îndrăgiţi acum de muzică populară, atunci doar tineri aflaţi la început de drum, precum Neta Soare, Steliana Sima, Gheorghe Rotaru, Sofia Baciu, Constantin Măgureanu, Constantin Enceanu, Vasilica Dinu, dar şi cântăreţi de muzică uşoară cum ar fi Carmen Rădulescu, Cătălin Crişan, Elena Cârstea sau Mihai Onilă.

Sursă foto: Gala Laureaților a festivalului muzical din anul 2019 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți