8.1 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Peste 57.000 de preșcolari și elevi încep noul an de învățământ 2022 – 2023. 156 de clădiri școlare nu sunt autorizate privind securitatea la incendiu

- Advertisement -

Prefectura Olt anunță că în noul an școlar 2022 – 2023, în județ, se vor desfășura activități educative în 409 unități de învățământ, 163 cu  personalitate juridică și alte 246 arondate acestora, cu participarea unui număr de peste 57.000 de preșcolari și elevi. La fel ca și anii trecuți sunt probleme, iar din totalul de clădiri școlare, 504 la număr, sunt 156 care nu sunt autorizate din punct de vedere al securității la incendiu.  

Pentru verificarea modului în care au fost pregătite unitățile de învățământ preuniversitar pentru desfășurarea în bune condiții a anului școlar 2022 – 2023, prin Ordinul Prefectului județului Olt 165 din 19 august 2022, s-a constituit comisia mixtă din care au făcut parte reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Olt, Inspectoratului Școlar Județean Olt, Direcției de Sănătate Publică Olt și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, care s-au deplasat la unitățile de învățământ în care au fost constatate probleme deosebite  în anii școlari anteriori.

În cele 409 instituții de învățământ oltene vor studia în noul an școlar 9.838 de preșcolari, 14.943 elevi în ciclul primar, 14.412 în ciclul gimnazial, 13.251 elevi în ciclul liceal, 2.623 în școli postliceale și 2.007 elevi în învățământul profesional.

„În perioada premergătoare începerii anului școlar, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Olt au verificat  modul în care este asigurată paza unităților de învățământ, existența marcajelor pietonale și a iluminatului public din vecinătatea acestora. De asemenea, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Olt au îndrumat directorii unităților de învățământ în vederea asigurării necesarului pentru ca la începerea anului școlar elevii să beneficieze de cele mai bune condiții. Totodată, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt a desfășurat activități de îndrumare a autorităților locale pentru asigurarea condițiilor igienico-sanitare în toate locațiile în care se desfășoară activități educative”, au declarat reprezentanții Prefecturii Olt.

În urma acestor acțiuni, în ceea ce privește securitatea la incendiu, s-a stabilit că dintr-un total de 504 clădiri – grădinițe, școli, internate, cantine etc., 58 sunt autorizate, 156 sunt neautorizate, iar 290 nu fac obiectul autorizării. 146 dintre clădiri sunt echipate cu hidranți, iar 100 sunt echipate cu instalații de detectare, semnalizare și alarmare. În toate cele 163 unități de învățământ cu personalitate juridică din județul Olt este asigurată încălzirea pe perioada sezonului rece 2022 – 2023.

Lipsa apei și lucrările de reabilitare, printre motivele pentru care activitatea din șapte unități școlare este mutată în alte locații

La începutul acestui an școlar, în urma verificărilor efectuate de DSP, în 17 unități de învățământ nu sunt asigurate condițiile igienico-sanitare. „Menționăm faptul că preșcolarii și școlarii din șapte unități de învățământ – o grădiniță și șase școli își vor desfășura activitatea în alte locații de pe raza aceleiași unități administrativ-teritoriale, după cum urmează: GPN Brebeni Sârbi, Școala Gimnazială Piatra, Școala Primară Catanele, Școala Primară Rusănești, Școala Gimnazială Cornățelu, Școala Primara Băleasa și Școala Gimnazială Morunglav. Problemele constatate sunt generate de probele de apă necorespunzătoare, lipsa alimentării cu apă, dar și lucrările de reabilitare în desfășurare. Menționăm că o parte din reprezentanții acestor locații au depus la DSP Olt  documentațiile necesare, inclusiv probe de apă, pentru obținerea autorizațiilor sanitare de funcționare. În județul Olt, transportul elevilor de la domiciliu spre unitățile de învățământ este asigurată cu 124 microbuze școlare”, mai spun autoritățile județene.

Sursa citată mai arată că în privința asigurării măsurilor de menținere a ordinii publice în unitățile de învățământ și în zonele adiacente acestora, la această dată, 62 unități beneficiază de pază proprie, 199 au contractat societăți specializate de pază, 68 funcționează în regim de pază mixtă, iar 80 de școli nu au niciun mod de asigurare a pazei.

În plus, efectivele din Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt și Poliției Locale Slatina asigură măsurile de menținere a ordinii publice în proximitatea școlilor, după cum urmează:  polițiștii în 402 unități de învățământ, jandarmii în cinci instituții școlare, iar polițiștii locali slătineni în două unități de învățământ.

Sursă foto: Arhivă

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți