15.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Pompieri avansați în grad, de ziua lor. Un plutonier adjutant a primit distincția de „salvator de onoare al județului Olt”

- Advertisement -

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a sărbătorit marți, 13 septembrie, 174 de ani de la cel mai important moment din tradiția armei pompierilor – lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de pompierii bucureșteni împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mișcarea revoluționară română. Începând cu anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declarată oficial Ziua Pompierilor din România, iar la nivelul județului au avut loc în ultima perioadă mai multe manifestări dedicate acestei zile, care astăzi au culminat cu un ceremonial militar în cadrul căruia, mai mulți pompieri olteni au fost avansați în grad, iar un plutonier adjutant a primit distincția de „salvator de onoare al județului Olt”. Totodată, trei scafandri ai ISU Olt au primit diplome de merit din partea MAI după intervenția pe care au avut-o la un accident petrecut pe litoralul Mării Negre, în timp ce erau detașați aici.

Activitățile organizate marți cu ocazia Zilei Pompierilor din România au debutat, la ora 12:00, cu atelierele de prezentare a tehnicii de intervenție și a manevrelor de prim ajutor de bază, organizate în parcarea Prefecturii Olt și au continuat cu ceremonialul militar dedicat acestui eveniment. Printre cei prezenți aici au fost prefectul de Olt Florin Homorean, subprefecții Ana Maria Ciaușu și Cosmin Floreanu, Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, vicepreşedintele aceleiași instituții, şi Alexandru Berechet, viceprimarul municipiului Slatina.

„În prezența reprezentanților instituțiilor județene și locale, au fost prezentate mesajele transmise de autoritățile centrale, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, au fost avansate cadrele militare care s-au distins în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, au fost premiați salvatorii care s-au remarcat pe timpul intervențiilor, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență”, au declarat reprezentanții ISU Olt.

Astfel, cu această ocazie, opt pompieri din cadrul inspectoratului au fost avansați în gradul următor. De asemenea plutonier adjutant Dumitru Lincă, pompier în cadrul Detașamentului Slatina, a primit distincția „salvator de onoare al județului Olt”. Acesta este pompierul oltean care în data de 30 iunie a coborât și a reușit să asigure o femeie căzută într-o fântână în satul Arcești al comunei Pleșoiu. Bătrâna a fost adusă la suprafață, conștientă, cu hipotermie.

Tot în cadrul ceremoniei de pe platoul din fața instituției din subordinea Guvernului României au primit diplome de merit, din partea Ministerului Afacerilor Interne, trei scafandri care au acționat la un accident rutier produs în orașul Eforie, în timp ce aceștia se aflau detașați pe litoral.

Consiliul Județean Olt a premiat, totodată, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Stoicănești, Radomirești și Giuvărăști, pentru clasarea pe primele trei locuri la etapa județeană a concursurilor serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și defilarea autospecialelor de pompieri, pe acordurile Fanfarei Lyra Band a Primăriei Slatina.

Având în vedere faptul că Ziua Pompierilor a fost într-o zi de marți, 13, au fost organizate și puncte de informare preventivă a populației, în cadrul „Zilei Informării Preventive”, în municipiile Slatina și Caracal, fiind diseminate materiale aferente campaniilor de prevenire desfășurate la nivel național (FOC, RISC, Nu tremur la cutremur).

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți